Reklama

Reklama

Nuan chun

Čína, 2003, 100 min

Režie:

Wulan Tana

Scénář:

Wulan Tana
(další profese)

Obsahy(1)

Vesničané naleznou poraněnou a vyčerpanou holčičku. Starý muž ji odnese domů. Když se dívka probere, prosí dědečka, aby u něj mohla zůstat. Je to sirota ze sousední vesnice a jmenuje se Xiao Hua. Po smrti babičky se dostala do adoptivní rodiny. Ta ji však týrala a proto utekla. Dědeček si vše ověřil a Xiao se ujal. Žije se svým synem a snachou. Té se nedaří otěhotnět a je proto zatrpklá. Malou Xiao nemá ráda. Dvakrát se jí pokusí zbavit - poprvé ji chce odvést původním adoptivním rodičům, potom jí najít jiné. Dědeček však malou Xiao nedá. Vzniká napětí i mezi ním a snachou.
Xiao je skromná a pracovitá. Dědečkovi vaří, uklízí, pere. Dědeček plete proutěné košíky, aby ji mohl přihlásit do školy a koupit jí učební pomůcky. Ve škole je Xiao velmi pilná - chce dědečkovi dělat radost svými výsledky. Přitom je vděčná za každé dobré slovo a ráda by se zavděčila především snaše a jejímu manželovi.
Snacha zkouší různé babské recepty proti neplodnosti. Její muž je považuje za nesmysly, avšak malá Xiao jeden takový recept vyslechne. Snaží se pomoci až tak, že ji dědeček začne podezírat ze záškoláctví. Když se vše vysvětlí, dojme to nejen dědečka, ale i snachu. Ta si uvědomí si, že na hodnou, šikovnou a pracovitou Xiao by mohla být hrdá jako na dceru a adoptuje jí. A vyjde najevo další tajemství. Dědečkův syn není jeho vlastní. Byl odložené batole, kterého se dědeček také kdysi ujal.
Epilog posouvá děj o několik let dopředu. Xiao získá univerzitní diplom a vrací se do vesnice jako učitelka. (Neznajka)

(více)

Reklama

Reklama