Reklama

Reklama

Takoví jsme byli

(seriál)
všechny plakáty
Česko, 2013, 93 min

Obsahy(1)

Unikátní dokumentární cyklus tvořený krátkometrážními dokumenty. 

1. díl: Osobnosti
 První díl je zaměřen na vybrané významné české osobnosti 20. století: 1) Cesty Václava Havla (Václav Havel z pohledu jeho zahraničních cest), 3) Vzpomínka na Skupu (vzpomínka na Josefa Skupu u příležitosti jeho 65. narozenin), 4) Jaroslav Seifert (dokument zaznamenávající rozhovor Jana Pilaře a Miroslava Floriana s Jaroslavem Seifertem), 5) Po stopách Franze Kafky (o životě a díle Franze Kafky), 6) Poslední léta (střihový film ze života Karla Čapka), 6) Jdi za štěstím (reportáž z koncertního turné Karla Gotta očima Jana Špáty).

2. díl: Sport Druhý díl se zaměřuje na vybrané sportovní události minulého století: 1) Spartakiáda 1960 (vystoupení na Strahovském stadionu), 2) Spartakiáda 1985 (spartakiádní fenomén v roce 1985), 3) Okamžik radosti (dokument o horolezectví), 4) Město žen (Mistrovství Evropy v gymnastice žen ve Varšavě), 5) Vzpomínka s barvou zlata (Jarmila Kratochvílová na MS v lehké atletice v Helsinkách 1983), 6) Měli jsme na vybranou (soutěže v plavání, odbíjené a sportovní gymnastice na II. celostátní spartakiádě).

3. díl: Praha Dokumentární cyklus Takoví jsme byli se tentokrát zaměří na naše hlavní město Praha: 1) Královská cesta 1986-1988 (obnova a rekonstrukce stavebních památek na Královské cestě v letech 1986-88), 2) Pražská strašidla (o romantickém kouzlu staré Prahy - kamera Jan Špáta), 3) Katedrála (dokumentární film o rekonstrukci kulturní památky chrámu sv. Víta), 4) Praha secesní (poetická vzpomínka na Prahu let 1895 - 1914), 5)Staroměstské náměstí (retrospektiva událostí kolem Staroměstského náměstí od minulosti po současnost), 6) Anežský klášter (o záchraně a znovuobnovení jedinečné gotické kulturní památky).

4. díl: Dějiny Čtvrtý díl tohoto cyklu je zaměřený na vybrané události a osobnosti českých a československých dějin: 1 ) Občané s erbem (dokument mapující českou šlechtu, která tehdy pracovala v dělnických profesích - na dobu vzniku odvážný dokument režiséra Víta Olmera), 2) Po stopách Golema (stará legenda o Golemovi - další střípek o historii Prahy), 3) Dva vladaři (otevření hrobů a zkoumání pozůstatků Přemysla Otakara II. a Karla IV), 4) 15. březen (vzpomínkový film k 15. březnu 1939), 5) Karel IV. (medailon největšího z českých panovníků), 6) Král dvojího lidu (o významné postavě českých dějin - Králi Jiřím z Poděbrad a Kunštátu).

5. díl: Film Pátý díl cyklu dokumentárních filmů, které tentokrát spojuje téma "film": 1) Kouzelný svět Karla Zemana (dokument o natáčení trikových scén filmu Baron Prášil natočil blízký spolupracovník Karla Zemana - výtvarník Zdeněk Rozkopal), 2) Český herec Hugo Haas (střihový film o populárním českém herci), 3) Film u Hybernů (reportáž věnovaná výstavě a přehlídce 40 let československého znárodněného filmu), 4) Portrét krále komiků (portrét věnovaný Vlastu Burianovi), 5) Procházka barrandovským ateliérem (Filmové studio Barrandov a jeho zákulisí), 6) Skutečnost noci Svatojánské (dokument o natáčení filmu Sen noci Svatojánské Jiřího Trnky), 7) VII. FF Karlovy Vary (záznam ze VII. MFF v roce 1952).

6. díl: Umění Dokumentární cyklus tvořený vybranými krátkými dokumenty z oblasti umění: 1) Naši v Paříži 1967 (naši šansoniéři Hana Hegerová, Yvonne Přenosilová a Waldemar Matuška a Státní soubor písní a tanců v pařížské Olympii), 2) Kýč je když (názorné příklady a vysvětlení, co je kýč), 3) Tři z Arezza (umění Petracy, Fracesca i Martinů), 4) Husitské zrcadlo (konzervace Jenského kodexu a jeho obsah), 5) Pajduláci Jana Kutálka (dílo keramika Jana Kutálka).

7. díl: Významní tvůrci Sedmý díl z cyklu Takoví jsme byli zaměřený na význačné tvůrce nebo představující významná díla slavných tvůrců: 1) Kasař (setkání dávných nepřátel ze dvou stran zákona policisty a kasaře. Krátký a výstižný útvar, který se vrací k tvorbě Jaromila Jireše z let šedesátých), 2) Země sv. Patrika (poetický cestopisný esej Jana Špáty byl v Irsku v roce 1968 vyhlášen nejlepším filmem o Irsku všech dob), 3) Kulhavý poutník Josef Čapek (o tvorbě a myšlenkovém světě malíře Josefa Čapka), 4) Čas je neúprosný (dokument Věry Chytilové, který se zamýšlí nad tím, co je stáří), 5) Jakou barvu má Písek (dokument o městě Písek s komentářem Rudolfa Hrušínského - film Olgy Sommerové vystihuje krásu tohoto významného města).

8. díl: Věda a technika Další díl unikátního dokumentárního cyklu, který se tentokrát věnuje vědě a technice: 1) Jak stěhovati kostel (pohled na složitou přípravu a vlastní přesun farního kostela Panny Marie v Mostě), 2) Černé kolony (o namáhavé práci řidičů v Mostecké uhelné pánvi), 3) Život s časem (o hodináři panu Veseckém, který se stará o pražský Orloj), 4) Stočeného hada viděti (o podstatě lidského spánku), 5) Mašinky klukovských let (vzpomínky J. Kazdy, vedoucího montáže lokomotiv), 6) Hypotézy (o předpokladu poměrů na planetách naší soustavy podle vědeckých poznatků), 7) Každý den v 19:00 (o práci našich železničářů a trase rychlíku Praha - Sofia).

9. díl: Retro Tento díl nám dává nahlédnout do dob nedávno minulých: 1) O lidech a tramvajích (nejlepší z českých herců poukazují na to, co se může stát při jízdě tramvají), 2) O lidech okolo stolu (satirický snímek Petra Schullhofa o chování návštěvníků v podnicích veřejného stravování), 3) O lidech před pultem a za ním I. epocha (o okrádání zákazníků v obchodě, humorně pojato a zahráno Milošem Kopeckým), 4) O lidech před pultem a za ním III. epocha (o okrádání zákazníků v obchodě, humorně pojato a zahráno Milošem Kopeckým), 5) Hostinec (reportáž z prostředí "lidových" hospod), 6) Jak se chovati? (satira o společenském chování), 7) Variace na Expo (o výstavbě pavilonů na Expo 67), 8) Muži v pozadí (dokument o náročné práci odborníků v kriminalistickém ústavu VB).

10. díl: Dějiny kinematografie Dva dokumentrání filmy mapující etapu vývoje československé kinematografie od jejího vzniku do roku 1945: 1) Dějiny československé kinematografie I. (průřez tvorbou československého němého filmu od prvních pokusů zachycení pohybu až po hraný film), 2) Dějiny čs. kinematografie II. (stěžejní filmová tvorba let 1930 - 1945).

11. díl: Fotbal Cyklus dokumentární filmů tématicky propojených nejoblíbenějším sportem planety - fotbalem: 1) Povídání o kopané (sonda do světa kopané), 2) Rudá Sparta (vznik nejslavnějšího českého fotbalového klubu a počátek rivality s pražskou Slavií), 3) Dívčí kopaná včera a dnes (přísně nevědecká studie nejen o kopané žen), 4) Už jsme tady (název tohoto dokumentárního snímku odkazuje na bojový pokřik fanoušků Zbrojovky Brno - to odvozuje o jakém fotbalovém celku snímek vypráví), 5) Holky z Edenu (o dívčím fotbalovém klubu SK Slavia Praha), 6) Postavy mimo hru (satirický film o tom, jak se jako divák na fotbale nechovati). (oficiální text distributora)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
roswelll DVD
02.11.2015

Reklama

Reklama