Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1969 a Adam je povolán do polské armády, která jej posílá sloužit k námořnictvu do ponorkového oddílu. Spolu se svým starším bratrem Antonim se Adam vydává na vojenskou základnu do města Swinoujscie na polském pobřeží. Jejich společná cesta přes Polsko trvá několik dní a přináší setkání se starými, ale i s novými přáteli a známými. Antoni má v úmyslu připravit svého mladšího bratra na život v armádě (včetně ztráty panictví) tak, aby nebyl ve své jednotce terčem posměchu. (Zlín Film Festival)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca letná retro pohodovka, ktorú ocenia zrejme viac chlapi a chlapci než babské publikum. Ide o úsmevnú záležitosť avšak s vážnym podtextom- duchom ťažkej a depresívnej komunistickej doby na prelome 60. a 70. rokoch v Polsku. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Celou dobu to mělo výbornou atmosféru, iluze konce šedesátek dokonalá, snad jen outfity bráchy hlavního hrdiny byly nějak moc světový, potěšil mě happy end i závěrečný dovětek- proto jdu do plnejch. P.S.: Ehm, k tomu dovětku: žádný německý fotbalový reprezentant Feliks Sikora neexistuje a neexistoval. Jízdenka na měsíc je z pohledu většiny Čechů, obzvláště pamětníků, spíš drama, ale Poláci v recenzích zdůrazňují, že je to komedie a ten závěrečný titulek je patrně poslední fórek a tentokrát si tvůrci pro změnu vystřelili z nás diváků. Celý film je čirá fikce vystavěná na faktu, že zoufalí lidé ve snaze utéct na západ unášeli letadla. ()

Reklama

pafka 

všechny recenze uživatele

Nekolk ceskych filmu velmi verne zobrazilo kazdodenni zivot v komunistickem CSSR, polske ztvarneni ovsem neznam. Je to verne, velmi podobne tem nasim dobam. Stalo to za houby vsude v tomhle silenym vychodnim bloku. O tom film pojednava a o hlavnim hrdinovi, ktery se nakonec, vicemene bez pripravy, rozhodne utect zpusobem, na ktery by se odvazil malokdo. Dej filmu plyne tak hladce, ze vam cas proteka mezi prsty, szijete se s hlavnim hrdinou a prozivate ty jeho posledni dny pred nastupem do armady s nim. Velmi civilizovany film, skvele odehrany, podareny po vsech stranskach. Podareny maly polsky film. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V rámci festivalu středoevropského filmu jsem si vybral tenhle polský kousek a rozhodně nelituju. Film má v sobě dokonalou směsici humoru a vážných věcí, kterých měla komunistiká éra opravdu přebytky. Nejpříjemnější část filmu je road movie napříč socialistickým Polskem. Patřím mezi ty diváky, kteří mají pro road movie velkou slabost a tahle mě ze všech těch, co jsem kdy viděl byla nejbližší, protože prostředí a možnosti hlavních hrdinů jsou skoro totožné jaké jsme měli za komoušů i my. Jako Čecha mě potěšilo, že v některých dialozích se zmiňuje okupace 1968 v Československu a tvrdé narážky na rusáky a jejich politiku. Ve filmu je poměrně nekompromisní kritika polských poměrů jako nejhorších z komunistických satelitů. Atmosféra filmu je jedinečná a kdo tu dobu zažil zakejve hlavičkou, stejný pohyby hlavičkou bude mít i divák, který zažil povolávák na vojnu. Film působí opravdu jak návrat o několik desítek let zpátky, pobaví, nahodí pohodovou atmosféru, aby jí za pár minut proměnill v bezvýchodnost a šeď tehdejší doby. Finále mě přišlo trošku přitažený za vlasy, ale to nic nemění na faktu, že současná polská kinematografie je neskutečně sexy. ()

Dlo'h-osh 

všechny recenze uživatele

První polovina či dokonce dvě třetiny byly téměř perfektní, příjemné pohodové atmosféře road movie z blízkého prostředí by nebylo co vytknout. Bohužel ke konci začal film ztrácet dech a naivní pohádkový konec to celé zazdil. Nakonec se proto přikláním jen ke třem hvězdičkám, i když velmi silným (70%). ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama