Reklama

Reklama

Já, Blocher

(festivalový název)
  • Francie L'Expérience Blocher (více)
Trailer

Obsahy(1)

Byl to volební plakát, který obletěl celý svět – bílé švýcarské ovečky vystrkují ze stáda ovečku černou. Všichni začali bít na poplach: to je přece otevřená propagace rasismu! Pravicová a populistická SVP (Švýcarská lidová strana) přesto zabodovala a získala ve volbách v roce 2011 třetinu hlasů. Nejvýraznějším představitelem partaje je Christoph Blocher, muž mnoha tváří. Filmová esej o jednom z nejkontroverznějších evropských politiků posledních let ukazuje bohatého, charismatického a velmi inteligentního člověka, který na cestě za úspěchem a politickými body dokáže rozehrát temné struny lidské povahy. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

mravec 

všechny recenze uživatele

Sice mi úplně nesedlo režisérovo pojetí, jak ale říká sám tvůrce v úvodu i závěru: jde v první řadě o poselství. O zprávu, kterou film předává. Politici jako Blocher, kteří se snaží hrát na nejprimitivnější lidské pudy, se nacházejí vždy u okraje politického spektra. Z facebooku Tomia Okamury: "NECHCEME V ČR NEPŘIZPŮSOBIVÉ IMIGRANTY NEBO PŘÍCHOD NÁBOŽENSKÝCH FANATIKŮ! NAŠÍM CÍLEM JE SEBĚVĚDOMÝ A SILNÝ ČESKÝ STÁT, PRO KTERÝ BUDOU NA PRVNÍM MÍSTĚ OBČANÉ ČESKÉ REPUBLIKY." Právě tohle je hlavní poselství, se kterým jde Úsvit do voleb do EP. A proto: lidé, bděte. Nebezpečí nepřichází jen zleva... ()

Dan 

všechny recenze uživatele

Kdo je Christoph Blocher? Jakým způsobem se k němu máme vztahovat? Jak si od něho máme udržet odstup? Je sice neskutečně charismatický, ale zároveň je to politický ďábel. Dokázal svou populistickou rétorikou probudit v řadě Švýcarů agresivitu, nenávist a primitivní nacionalismus. Jak v politice tak v podnikání se řídil zásadou, že účel světí prostředky. Toto hledání způsobu, jak se k Blocherovi vztahovat, dokázal Jean-Stéphane Bron vystavět nejen množstvím tápajících otázek, ale také pomocí kontrastu francouzského způsobu tázání a uvažování - a odpovědí ve švýcarské němčině. ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama