Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Magiki polis je neorealistickým filmem na řecký způsob. Nikos Koundouros vtiskl do příběhu z chudinské čtvrti řeckých maloasijských uprchlíků v Pireu morální a sociální poselství svého levicového přesvědčení. (tomtomtoma)

Recenze (1)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Magiki polis - Magické město: to je neorealismus na řecký způsob s morální etikou a sociálním poselstvím levicového zaměření. Nikos Koundouros představil filmovou prvotinu, ač neměl žádnou filmovou průpravu (pro film jako svůj umělecký výraz se rozhodl při internaci pro levičáky na ostrově Makronisos v letech 1949 - 1952, což on sám považoval za tu nejlepší vysokou školu). Okouzlující je estetika obrazových výjevů (kameraman Kostas Theodoridis) i hudební doprovod děje (skladatel Manos Chatzidakis), scénář je výtvorem řecké exilové spisovatelky a dramatičky Margarity Liberaki. Režisér se zaměřil na poslední pozůstatky chudinských čtvrtí, jež už tehdy procházely asanační renovací, a život v existenční nejistotě jejich prostých obyvatel. Středem zájmu filmu je čtvrť chudších maloasijských uprchlíků (těch z roku 1922) v Pireu, sociální příkoří běhu života, sny a touhy nešťastníků a soudržnost v hořkých pocitech nespravedlnosti. Tehdy oblíbené melodrama je povýšeno na morální střet poctivosti obyčejného člověka s mocí peněz finančních domů a pokušení k zločinu. Tento konflikt se odehrává v rovině domácí (tedy řecké) versus importované (tedy ty americké nešvary kapitálu a komerce). Hlavní postavou neorealistické poezie je Kosmas Bertsos (pozoruhodný Jorgos Foundas), pracovitý mladík, strachující se o řádné splácení půjček za nákladní automobil, životně důležitý pracovní prostředek. Představy, pocity, pokušení, náklonnost, a potřeby fyzické, duševní i morální. Hlavní ženskou postavou je Maria (příjemná Margarita Papageorgiou), prostá a skromná dívka ze stejné chudinské čtvrti. Je znovunabytou nadějí půvabu života. K výrazným postavám patří také mladá, atraktivní a dobře zajištěná vdova s toužebným přáním na Kosmu (zajímavá Eva Brika), a sebevědomý vůdce zločinecké skupiny, zaměřené na pašované a nelegální zboží (zajímavý Stefanos Stratigos). Z dalších rolí: partneři Kosmy v jeho živobytí - lehkomyslný Thanasis (Thanasis Vengos) a dobrosrdečnější Argyris (Andreas Douzos), pašeráčtí druhové (Tassos Katrapas a Mimis Fotopoulos), nešťastná Kosmova maminka (Eftyhia Pavlojanni), nebo ještě nedospělá Kosmova sestra (Natasa Kalpidou). Koundourosův film "Magické město" je neorealismem na řecký způsob, tedy vidí naději na lepší zítřek v poctivosti a soudržnosti obyčejných lidí. Půvabná estetika obrazů! ()

Zajímavosti (1)

  • Film se promítal na filmovém festivalu v Benátkách. Ovšem po zásahu řecké cenzury pouze neoficiálně, neboť tehdejší politická moc Řecka odmítla být reprezentována filmařem a filmem levicového zaměření (po řecké občanské válce byly v zemi levicové myšlenky zakázány). (tomtomtoma)

Reklama

Reklama