Reklama

Reklama

20 lží, 4 rodiče a jedno malé vajíčko

(festivalový název)
  • Nizozemsko 20 leugens, 4 ouders en een scharrelei

Obsahy(1)

Patnáctiletému Dylanovi jeho dvě matky vždy říkaly, že začal svůj život jako „takové malé vajíčko" a Dylan zjišťuje, že to nebyla jediná lež, která se skrývá v příběhu jeho početí – v holandské komedii příčin a následků rodičovství. Dylan je právě v období, kdy by chtěl mít od jakýchkoliv rodičů svatý pokoj, aby se mohl věnovat své kapele a možná jedné zrzavé spoluhráčce. Ale právě teď mu k matkám přibude vzdálený bohémský „dárce – otec", ke kterému se musí dočasně nastěhovat, přičemž otcův upjatý partner ani netušil, že Dylan existuje. V kaskádě lží se odhalují tajemství minulé i přítomné dvojic matek i otců, vládne chaos a všichni hledají cestu, jak co nejdůstojněji stabilizovat celou moderní rodinu čtyř rodičů a jednoho puberťáka. (Mezipatra)

(více)

Recenze (2)

berusche 

všechny recenze uživatele

Je to snad úplně poprvé, co mám tu čest sem napálit první komentář. Takže tak činím s nadšením. S velkým nadšením jsem přivítala i tento počin. Pokud jsme totiž přijímali snímek Děcka jsou v pohodě (ne, že já bych tak činila), tady si zastánci tématu přijdou na své poněkud více. Film primárně netlačí na pilu a nesnaží se ukázat v dnešní době snahy o rovnoprávnost rodičů stejného pohlaví, že jsou skvělí a mají tudíž právo na potomka jako každý jiný. Naopak. Velice vítám přístup, který byl zvolen a popisuje rodinné soužití s puberťákem jako věc, která potká nejedny rodiče a nebudou to mít lehké žádní členové rodiny. Zcela mi totiž během promítání vymizel ten pocit, že tu jde o homosexuální páry a koukala jsem na příjemné a vtipné trápení rodičů s potomkem. Oproti zmiňovanému snímku, který se snaží na darované spermie dívat jiným okem, tento je dle mého realističtější. Darovaná spermie tu totiž hraje druhé housle, těmi prvními je dospívání a těžká řeč s někým, kdo je o generaci starší. Dalším bonusem je vhled do partnerských vztahů, který je zde vykreslen úplně běžnou optikou - doma máme protiklad, hádáme se všichni úplně stejně a pravidlo dvě hlavy starostí půl tu platí bez výjimek. A ačkoli jde dle tvůrců o komedii, považovala bych to spíše za takovou cynickou komedii, protože válet smíchy po stole se rozhodně nebudete. Já odcházela z kina s pocitem, že to bylo příjemné, nenucené a koukatelné a velice jsem si projekci užila. PS: těch lží jsem se nedopočítala! ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Věřím, že film jen u pěti hodnocení nezůstane, ale v červené barvě ano. Z kraje tulipánů a větrných mlýnů je to svěží vánek plný vůní lidskosti a nadhledu nad lidským soužitím. A jak je úplně jedno jaký máte věk, společenské postavení či sexuální orientaci. Svět je plný náhod a překvapení a silných okamžiků a je jich příliš mnoho a občas jsou pěkně silné na to, aby je lidské city mohli v klidu vždy ustát. Hanro to krásně vystihl s lehkostí i vtipem. Zároveň však snímek stojí nohama na zemi, což se třeba českým filmům, které mají stále potřebu něco řešit a přitom zlehčovat, vůbec nedaří. A teda toho syčáka co mi před koncem filmu začal někde za hlavou krájet cibuli si najdu!!! ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama