Reklama

Reklama

Nebezpečné hry v Bělorusku

  • USA Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Bělorusko, 2013, 76 min

Obsahy(1)

Provokativní a kritické divadelní představení vyvolává emoce v demokratických zemích, natož pak v totalitním Bělorusku, svíraném cenzurou a represemi. Na vlastní kůži to zakoušejí členové a členky Běloruského svobodného divadla, kteří svá představení musejí uvádět neoficiálně, v utajených prostorách. I přes opakované hrozby se nebojí otevírat společensky naléhavá témata dotýkající se například sexuální orientace, alkoholismu a samozřejmě politické situace. Kritičnost sdělení některé z nich vyhnala za hranice Běloruska a i tam jsou nadále v boji proti poslednímu diktátorskému režimu v Evropě aktivní. Kromě toho, že píší blogy a iniciují protesty, produkují další hry. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

dwbmb 

všechny recenze uživatele

Všichni si to buďto pamatujeme nebo je nám to ilustrováno ve školách, v knihách a ve filmech. Konec šedesátých let v Československu je období, které Bělorusko prožívá dnes. Období nesvobody, persekucí, hromadných zatýkání, strachu odpovídat na domovní zvonek a vycházet ven. Dokument sleduji osudy několika divadelních umělců, kteří se stali nepřáteli režimu proto, že hráli divadlo. Nejdříve působí jako intimní náhled do úzké společnosti, s postupem času rozšiřuje svůj záběr do národního a také mezinárodního kontextu. Víme, co se v Bělorusku děje? Zajímá Bělorusko vůbec někoho, když nemá ropu, plyn nebo důležité přístavy? I tyto otázky klade tento dokument, jež zachycuje i zatýkání novinářů a jehož záběry musely být ze země propašovány. Takto vám Bělorusko ukáže tento dokument. P.S.: Václav Havel v závěrečných titulcích included. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Chápu význam bytového divadla (koneckonců bylo i v ČSSR), ale jestli se tu někdo snažil "otevírat tabuizovaná témata", tak já to tedy nezaznamenal. Pořád se jen mluvilo dokola (a dlouze) o tom, jak se cítí nesvobodní, jak je můžou kdykoli (a za cokoli) zavřít, apod. Ta jejich bezmoc je tu skoro hmatatelná, to jo. Ale co takhle aspoň hrubý popis některého z oněch společenských problémů? Nebo zpětná vazba publika? Pro zájemce o současné dění v Bělorusku spíš doporučuju Běloruský sen. ()

Reklama

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před takovými lidmi, kteří postupují velké riziko zatčení a následně možné likvidace, jen aby mohli skrz svá divadelní představení oslovit co nejvíc lidí, a strhnout tak směrem k Běloruskému problému co největší pozornost. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama