Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Umělecké až naturalisticky věrné zpracovaní praktik jedné služebny čeky, kde jsou na denním pořádku popravy (ve filmu vidíme opravdu vše - zabíjení krys před popravou, svlékání odsouzených do naha, smývání krve po popravě, pouštění revolučního pochodu, vytahování mrtvol, odvoz náklaďákem, černý humor popravčích) bez slitování (dotknou se i pracovníků čeky, na něž praskne erotický vztah - mající až sado-masochistický nádech - v pracovní době) a porady jejího vedení. Velitel - navzdory vlastní tvrdosti (i k vlastní rodině) a intelektuálnímu ztotožnění se se svým údělem - psychicky úkol nezvládne a po neúspěšném pokusu nechat se zabít při jedné z poprav končí v psychiatrické léčebně. (raroh)

(více)

Recenze (51)

Maq 

všechny recenze uživatele

Dokument to není. Předpokládám, že když někdo natočí hraný film na takové téma, usiluje o umělecké sdělení něčeho. V tomto případě se povedlo nesdělit nic, což je pozoruhodné. --- Film je obecně vysoko hodnocený, ale domnívám se, že to je záměna v předmětu. Lidé nadělují hvězdičky námětu, nikoli jeho uměleckému ztvárnění. --- Neodpustím si poznámku, že Dzeržinskij, tehdejší šéf Čeky, má dnes, tedy v roce 2015, v Rusku hromadu soch a běžně se po něm jmenují ulice. Čili to co vidíme v tomto filmu mohlo docela dobře být míněno jako pocta těm, kteří stáli v první linii obtížného boje proti kontrarevoluci. A oni to skutečně neměli lehké... ostatně i kolega Eichmann před izraelským soudem vzpomínal, že to byla vyčerpávající dřina. Akorát že Eichmann nemá v Německu sochy. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rusi vždy stavali kolektívne nad jednotlivé. Tam ako indivídum máš zmysel len ako poslušné koliesko mnoho miliónového organizmu. A ten, vďaka komu mechanizmus čo len škripne, ten ide jednoducho z kola von. Sofistikované riešenia Rusom nikdy nešli a tak na masové porevolučné vyvražďovanie opozície použili mechanickú hrubú silu. Včerpávajúci a únavný kolovrátok popráv sa neustále krúti dokola a tým vytvára akoby dokumentárny záznam práce v prostredí prevlhnutých pivníc, slúžiacich ako väzenia súdy aj miesta výkonu trestu v jednom. A trest za všetky protiboľševické skutky bol jediný: Razstreľ! Zastreliť. V tejto do detailov vykreslenej no predsa sa opakujúcej nude trochu zaniká príbeh vodcu čekistov, niekdajšieho intelektuála, zúčastňujúceho sa bohémskeho života v kaviarňach. Zrejme podľahol revolučnej propagande a teraz, poznávajúc pravú povahu revolúcie, hľadá v myšlienkach filozofov a v rozhovoroch s kolegami ospravedlnenie odpudzujúcej krvavej mašinérie, v ktorej on sám plní len úlohu spomenutého poslušného kolieska v stroji. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle je maso, škoda slov. Každopádně díky manonfireovi za to, že byl včera ve dvě ráno onlajn a na profilu tohohle filmu, jinak bych ho asi neobjevil (funkce přítomní uživatelé se občas hodí) a taky chápu jeho hodnocení i komentář. I mě tady chybělo trochu lepší propracování postav a uznávám, že děj časem prostoupí do stereotypu (rozsudek, poprava, odvoz těl a tak furt dokola) ale na druhou stranu jednak při té délce na to nebyl čas a jednak to není úplně záměrem filmu. Spíš mě tu fascinuje to zobrazení téhle kruté mašinérie a masových poprav jako běžný denní prácičky a rutiny po bleskově vyneseným rozsudku takzvanou trojkou (soudní tribunál Čeky který podléhá jen sám sobě) na toto téma mám leccos nastudováno a tak jak je to tu zobrazeno to opravdu celkem odpovídá. Žádnej Hitler ani Stalin ani Pinochet, nacisti či jiní diktátoři nemají na největší masové vrahy 20 století a těmi Čeka bezesporu je. Mrazivý, depresivní a bezvýchodný film který vám náladu opravdu nezvedne. Možná tu nadhodnocuji formu nad obsahem, ale mě to rozstřelilo.95% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,REVOLUCE NENÍ IDEA. JE TO ŽIVÝ ORGANISMUS...“ /// Ze života čekisty, jejichž posláním byla likvidace škůdců revoluce. Nečekejte pestrobarevnou mozaiku příběhů. Spíš neveselý a fádní vyprávění o sovětským gestapu. Popravy. Ideologie. Naplnit sklepní kóje. Vyprázdnit sklepní kóje. Naplnit kóje… Revoluce je totiž hladová šelma toužící po krvi. Nečekejte ovšem utrpení druhejch. Sovětskej člověk byl naučen umírat s hrdostí. ¾ filmu popravy. A přesto (nebo právě proto) vylejzá na povrch víc než jen zrůdnost ideologie. Nakonec jde přece jen o člověka… Hodnotit tohle je těžký. Vobyčejnýmu člověku totiž nemá co nabídnout. Ovšem já vím, že такова жизнь, ничего не поделаешь… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nechápu, proč Rusko ještě není přelidněný. 2.) Kukačky mi kukaj Internacionálu. 3.) Koukám jen na filmy s víc jak litrem mrtvejch . 4.) Thx za titule ,,boysetsfire“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Koukám že tady spousta lidí zase nezná pravá historická fakta, takže zde opět padají řečí o vině Sovětů a další podobné nesmysle, takže já jen dodám že příslušníci této odporné organizace byli vesměs židochazaři stejně jako později u NKVD. Pod jejich krvavými prackami zahynuly milióny Rusů – šlechta, inteligence i prostý lid. Židochazar nemá historii, ale pouze kriminalní rekord až do dnešních dnů! Naďa Savčenko měla pravdu když mluvila o "židácích' v souvislosti s děním na Ukrajině, prozřela a zaplatila, místo slibné kariéry skončila v base! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • V 10. minutě je vidět, že popravčí četa je vyzbrojena revolvery Nagan. Po salvě, při záběru z druhé strany, na dveře, k nimž jsou stavěni odsouzení, jsou ovšem vidět průstřely od brokových nábojů. (mikulin)

Reklama

Reklama