Reklama

Reklama

Svatba aneb Setkání romského druhu

  • Nový Zéland The Wedding - Close Encounters of the Gypsy Kind (více)
Nový Zéland, 2013, 52 min

Obsahy(1)

Osudy romských Čechů a Slováků, kteří zvolili život na Novém Zélandu. Autor dokumentu Ilya Ruppeldt je synem bývalého novináře, který se po celou svou kariéru snažil podávat svědectví o zajímavých lidech a komunitách po celém světě. Nyní se pokouší sám navázat na práci svého otce a zaznamenat v audiovizuálním díle život emigrantských českých a slovenských romských rodin, které opustily zemi při hledání nového uplatnění a více štěstí v tolerantnější multikulturní společnosti na Novém Zélandu. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

sitans 

všechny recenze uživatele

Neobjektivní dokument pokud je zakázáno filmovat o těch "druhých" Romech, kteří své "návyky" chtěli uplatnit i na Novém Zélandě a byli ze země vyhoštěni. Taky nechápu, jak se natáčí 50 min. dokument 7 let, to muselo být stříhání. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Už to tu zaznělo - několik vybraných cigošů vypráví svoje osudy na téma "jak se nám tu žije". Což o to, já jim to přeju. Jsem rád za každýho slušnýho a úspěšnýho roma, protože takový člověk představuje precedens mezi svými lidmi. Přesto tam krásně zazní několik věcí - úspěšný je pouze ten jeden, co má firmu na instalaci klimatizací, a pak ta kapela. Ostatní tam žijí i po letech tak, že neumějí anglicky víc jak pár slov a žijí v uzavřené komunitě. Názor na ní ze strany místních nezazní. Na druhou stranu těch pár romů, co mluvilo na kameru, mluvilo docela rozumně - "pracoval jsem a měl jsem v Čechách méně než ten, co byl na podpoře. To nedává smysl" nebo "kdo chce pracovat, práci si najde" z úst té starší paní. Cigánsko-maorská svatba byla fajn, ale co na tom kdo točil 7 let, to vážně nevím.. ()

Reklama

agassi68 

všechny recenze uživatele

Ako v rozprávke! Všetci Rómovia sa uchytili, pracujú, pomáhajú v kostole, muzicírujú. Nikto s nimi nemá problémy. otázkou je, či boli vybratí len tí dobrí alebo tam prešiel komplet výkvet rómskej spoločnosti. Pozerá sa na to po skúsenostiach z domova naozaj dobre.. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Ako sa na rómsky problém pozrieť tak, že to nemusí byť problém. Zachovajú si svoje zvyky, zahrajú si, zaspievajú, ale inak majú firmu na klimatizácie a začlenili sa do spoločnosti. Už len zistiť, či to dokázali sami alebo ich prinútila tamojšia spoločnosť. Škoda, že v dokumente nie je okrem titulkov nič o inej partii, ktorá sa tam neuchytila, filmovať sa nenechali a novozélandské úrady neboli ochotné poskytnúť žiadne informácie. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama