Reklama

Reklama

K ledu

(festivalový název)
Film-Noir / Krimi / Krátkometrážní
Česko, 2014, 5 min

Soukromého detektiva navštíví pár, ona je bohatá žena v domácnosti, on světoběžník. Ji někdo vydírá a chce si užít jejích peněz. Soukromý detektiv se ujímá vyšetřování, i když není jednoduché, neboť od samého počátku jej někdo sleduje. (Snorlax)

Recenze (10)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Na noir hodně dobrá kamera, ostré světlo, temnota, všechno, jak má být. Málo prostoru pro ticho, napětí, noiry nebývají tak ukecané. Možná by stačilo udělat občas pauzy mezi tím monologem, proložit hudební podklad ruchy nočního velkoměsta. Hudba byla pro mě mírně rušivá, někdy stačí ubrat na hlasitosti a udělá to divy. Soukromé očko bych si dokázala představit v dnešní době spíš v kšiltovce nebo s kapucí, ale chápu to jako záměr a snahu přiblížit se vzhledově spíš k padesátým rokům. Otázkou je, v které době se měl příběh odehrávat, vycházím z mluvy, která je typická spíš pro dnešní dobu. Ale klobouk dolů, napsat v tak krátké době scénář a uvést k životu filmeček je úžasný výkon. Vnímám v tom originalitu a potenciál do budoucna. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

V rámci české amatérské tvorby se jedná o těžce nadprůměrný snímek a to v každém detailu řemeslného zpracování. Podíl profesionálního dabéra Zdeňka Mahdala to hodně navyšuje. Představa, že k nám promlouvá hlas nějakého patnáctiletého sopliaka přes sluchátka, co používá k volání dutých, mě upřímně děsí, ale takovou mám právě díky desítkám, možná stovkám, videí z YT... Snímek Z ledu je zkrátka jiný, sází mimo jiné také na osvědčenou rovinu Chandlerových šestákových detektivek. O tvůrcích vypovídá jediné, totiž, že u toho přemýšleli a nic neuspěchali. Zvolili adekvátní hudbu, hráli si s detaily, dávali na ně důraz. Natočili pěkný film. Doprovodný text se dobře poslouchá, má hloubku, úder a barvitost. Řeknete si, že to nenapsal jen tak někdo. Poznáte talent. Celé to vlastně působí jako videoklip, jen místo hudby je slyšet právě hlas výše zmíněného dabéra. To je ale fajn, no ne? Přesto si musím najít jednu výtku. Od první chvíle to ve mně vyvolalo dojem, že se jedná o dobový snímek, jakési retro. Klidně parodie, klidně vážně, ale brzy jsem zjistil, že je to vlastně ze současnosti. Tento kontrast (Phil Marlowe kontra předměty moderní doby) ať už byl záměrný nebo prostě jen nutný (nebo chybou), mi to na těch pět hvězdiček neháže. Pět hvězd musí být naprostá dokonalost. Tím samozřejmě nemyslím, že by příště měli tvůrci zpunktovat Národní muzeum a nahnat do ulic dvacet "Laurinek". Ze snímku jsem pochopil, že by to šlo i bez aut a k menšímu doladění detailů, které nás odkážou do té doby, by už stačilo poměrně málo. (V rámci projektu, kde musí snímek vzniknout za 48 hodin by to bylo snazší, ale zas chápu, že splašit vše dobové, je nemožné.) Anebo právě mohli tvůrci opustit ten noirový styl, tu Chandlerovskou patinu, a přejít na současný (akční) look. Nedopustit ten kontrast. Ale to jsou jen mé osobní poznámky, návrhy a pindy. Herci mě také potěšili. Nejdřív jsem se bál, že na mě v té nastolené atmosféře bafne střapatý klučina s Thompsonem v ruce a strašně vychechtaným růžolícím výrazem v ksichtě, protože je ve filmu, ale naštěstí tomu tak nebylo. Představitel detektiva by, být po mém, mohl ovšem třošilinku přitlačit. Být víc Marlowe. Ale dosti kritiky, těším na další počin, který by mohl vzniknou za více hodin, než za 48, a pokořit i Mazanýho Filipa. ()

Reklama

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Napsat scénář, sehnat herce, sehnat kostýmy, najít hudbu, sestříhat a natočit krátký film za 48 hodin musí být skutečně těžké a výsledné dílo dopadlo víc než dobře. Vzhledem k náročnému žánru, který si tvůrci vylosovali, tedy film-noir, snímek dopadl ještě líp. Vyzdvihl bych perfektní atmosféru, kameru a vizuální stránku. Jen se podle mě hlavní hrdina moc nehodil k tomu hlasu, ale to je fakt detail. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Po technické stránce není vůbec co vytknout, dokonce i ten monolog funguje na výbornou ... bohužel, co se týče děje, tak ten tu hraje až poslední flétnu, a ono koukat na film, který vlastně nevede odnikud nikam (i když se to vlastně nakonec někam dostane, ale vy bohužel budete stále noirovitě tápat v temnotě s výrazem "eee ?"), není zas takové terno ať už je natočen sebelépe. Každopádně celému týmu dávám obrovsky palec nahoru. Žadny učeny z nebe nespadl ! ()

canucks333 

všechny recenze uživatele

Časové rozmedzie, za ktoré to táto partia stihla je obdivuhodné. Technicky to je navyše krásne premakané rozhodne to nevyzerá ako práca narýchlo. Pekný filter, super kamera, čistý zvuk príbehovo to na 100% nie je, ale 48 hodín je 48 hodín takže veľká poklona a uznanie. 80% + sa mi Noirovské filmy a literatúra vždy páčili ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Snímek měl premiéru 13. 9. 2014 v pražském kině Aero, kde jej při prvním promítání shlédlo více než 350 lidí. (jerry12)
  • Snímek byl natočen za jednu noc, protože při losu žánru tým předem nepředpokládal, že by si mohl vylosovat právě noir, a tak byli herci domluvení až na druhý den. Vzhledem k tomu, že kvůli atmosféře se muselo natáčet v noci, bylo potřeba všechny scény zvládnout během cca 7 hodin mezi 10 večerní a 5 ranní ze soboty na neděli. Poslední scéna byla dotočena pár minut před rozbřeskem. (jerry12)
  • Původní režisér filmu uprostřed natáčení doslova utekl z placu, a tak druhá polovina natáčení probíhala prakticky bez hlavní autority pouze svépomocí ostatních účastníků štábu. Na režii se tak podílel kameraman, scenárista, střihač a další členové štábu. (jerry12)

Reklama

Reklama