Reklama

Reklama

Settlers

všechny plakáty
Velká Británie, 2000, 61 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Napětí v Jeruzalémě dostupuje vrcholu, neboť židovští „osídlenci“ pronikají do čtvrtí, které dříve patřily výhradně arabskému obyvatelstvu. Na druhém konci izraelského politického spektra se stát snaží vyhovět mezinárodním požadavkům a uvolnit teritoria Palestincům. Tato schizofrenní rozpolcenost však pouze přilévá olej do ohně. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (2)

Radko 

všechny recenze uživatele

Osadníci môžu byť rôzni. Na zmiešaných palestínskych územiach sa nimi obvykle rozumejú Židia, obývajúci pôvodne arabské územia. No v tomto prípade je osadníkom aj moslimský radikál - černoch pôvodom z Afriky, ktorý si odsedel 17 rokov za účasť na akomsi atentáte počas intifády. Na príklade jeho života a života ortodoxného Žida ukazuje dokument nezmieriteľné spolužitie oboch komunít, ktoré miestami kooperujú, no miestami je jasné, že ozbrojený sprievod so samopalmi bude ešte veľmi dlho pre tam žijúcich starozákonne vyvolených nevyhnutnosťou. Po pozretí tohto dokumentu som si uvedomil, že tamojšiu situáciu mám natoľko mediálne zmapovanú, že ani takýto civilný náhľad do života jednotlivcov ju nejako extra neobohatí, nakoľko obdobné reportáže sú dostupné v rôznych tlačových médiách posledných 20 - 30 rokov. Sú zároveň zaujímavým svedectvom toho, ako sa dokázal lokálny konflikt prostredníctvom dôkladného mediálneho spracovania rozšíriť na celosvetovú tému v porovnaní s množstvom oveľa radikálnejších, no mediálne takmer nepokrytých národných treníc. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Průvodcem je divákům palestinský chlápek, který seděl 17 let ve vězení (asi v Izraeli) za výrobu bomby. Je na něm patrná tzv. prizonizace, která postihuje člověka, když stráví ve vězení déle než sedm let v kuse. Druhý průvodce černoch je os pohledu psychopat. Po dvaceti letech od natočení dokumentu je to stále stejné. Vždy mi překvapí, kolik toho Arabové na oběd vyloží na stůl i jen pro jednoho člověka. ()

Reklama

Reklama