Reklama

Reklama

Ruský yetti: Zabiják žije

(TV film)
  • USA Russian Yeti: The Killer Lives

Obsahy(1)

V roce 1959 byla v pohoří Ural nalezena zohavená těla devíti turistů. I padesát let poté přetrvávají spekulace o tom, k čemu došlo. Mohl mít tuto tragédii na svědomí yetti? (Discovery Channel)

Recenze (18)

tron 

všechny recenze uživatele

Djatlova expedícia ma dlhodobo fascinuje a dosť ma prekvapuje, že sa o nej natočilo tak málo filmov a dokumentov (na toto radšej zabudnime). Tento je určite vydarenejší, ako béčko Rennyho Harlina, ale treba dodať, že názov nie je zavádzajúci. Čo je dôležitá informácia a treba ju zdôrazniť. Dostanete totiž presne to, čo je v ňom obsiahnuté. Takže tí z vás, ktorí veria, že záhada má reálne vysvetlenie, by sa tomuto filmu mali z preventívnych dôvodov vyhnúť. Tvorcovia vzali do úvahy a rozpitvávajú IBA čisto „bigfooťácku“ teóriu. Myslím si o sebe, že mám celkom slušnú fantáziu a i v dospelosti sa mi podarilo uchovať si ohľadom rôznych záhad a šokujúcich tajomstiev istú dávku detskej naivity. Ale to, s čím prichádza tento „dokument“, je už aj za mojou hranicou akceptovateľnosti. Tak napríklad RUSKÁ novinárka o Djatlovovi prvý raz počuje až vďaka americkému „turistovi“. Odborník na snežného muža (ehm!) tvrdí, že dôkazy o jeho existencii sú 100%-né. Prečo? Pretože existujú odliatky snežných stôp (jasné, určite nie sú falošné od recesistov a podobných typov), fotiek zlomených stromov (to ako vážne???) a očitých svedectiev (pravdaže, nikto si to nevymyslel, aby bol na chvíľu hviezdou alebo aby mu zaplatili novinári za jeho „šokujúce svedectvo“). V druhej polovici film získa na relatívnej strašidelnosti dlhými scénami z jaskyne a napokon aj zo samotnej Hory mŕtvych, kde sa síce vŕši jedna blbosť za druhou (samozrejme, som v jaskyni bez kamery, aby som dokázal existenciu Snežného muža, v noci mi tam niečo chodí a mručí, ehm, ale na druhú noc sa tam už nevrátim, lebo šak načo). Ale uznávam, istú nepríjemnú atmosféru tomu nemožno uprieť. ()

Maraboy 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě námět zajímavej,koho by nezájímalo jak to sakra teda je ? Žije - nežije? Podobnejch dokumentů jsem už viděl desítky a důkazy - "žádný" ? Pořád stejný odlitky chodidel,rozmazané fotky a videa kde je kulové vidět. Navíc dokument nepřinesl nic nového leda informaci pro mě novou že byla nějaká Djatlova výprava kde za záhadných podmínek zemřelo několik turistů. Atmosféru to trošku má,ale to má každej takovej dokument jelikož člověk čeká s napjetím nějakou novou informaci a objasnění,ale samozřejmě žádnou nedostane. Taky je od začátku jasné že nic nenajdou jelikož by jste to už četli na titulních stránkách každého místního i zahraničního plátku. No prostě překvápko se nekoná a nic novýho co by jste dosud nevěděli se taky nedozvíte a to je asi všechno. ()

Reklama

chaometic 

všechny recenze uživatele

Je to fake v první řadě není vysvětleno jak by yetti měl přenést radiaci. Myslím, že byli zavražděni nějakou zbraní. A zbylé nalezené důkazy byli podstrčené onou skupinou. Proč byli zabiti? To se asi nedozvíme, ale Yetti to určitě nebyl. V dnešní době je těžké něčemu věřit, když říkají, že je to pravda. Fotka Yettiho nebo hlasová nahrávka taky nebudí pravdivost důkazu. S Důkazama se totiž zachází jako s prostitutkou no a zbytek je na lidech. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ne, tenhle dokumentární film není o zimní verzi populární Škodovky vyvážené do Ruska :-).... Už v dětství mne tento tvor zaujal. Ještě někde mám knihu od jakéhosi českého kryptozoologa, který ji celoub věnoval tomuto tvorovi. Com mne zaujalo byl fakt, že se nejdná o úkaz týkající se jen Himalájí, ale i Britské Kolumbie, deštných pralesů Bornea, oblastem Číny a Ruska. Podle oblastí se tak tomuto tvorovi říká Yeti, Jeren, Tok, Seskveč, Big Foot... Stejně tak mne zaujal už před časem osud Djatlovovi expedice a záhadná smrt všech zúčastněných. Už tehdy padal názor, že skupinu přepadl yeti. Spíše se však soudilo na jakési vojenské testy apod... Tvůrci tohoto dokumentu vzali obě tvrzení za možná a vyrazili po více než padesáti letech na ona liduprázdná místa do pohoří Uralu an horu Otorten, která se v jazyce místních kmenů nazývá Horam mrtvých a to již od nepaměti. Těžko posoudit na kolik byly nově zjištěné informace a odtajněné dokumenty pravdivé. Už jen to, že Rusové něco odtajňují je krajně podezřelé a lecky byl odtajněn často jen nějaký podvržený dokumnet s pravdou nijak nesouvisející... V Rusku je možné vše... Otázkou tak zůstává ona předposlední fotka a zvuk zaznamenaný v jeskyni a na samotné hoře. Co se tedy výpovědní hodnoty dokumentu týče, v souhrnu nám neřekne nic nového. Naopak ještě více navozuje otázky. Já třeba nepochopil proč po oné noci v lese filmaři z hory zdrhli (tedy to chápu, já bych zdrhal ještě než by zapadlo slunko .-) ale proč se ráno nevrátili natočit stopy kolem návnad? Tady mi ten ,,dokument'' lehce zasmrděl. Také nevěřím, že by jako ochrana byl co k čemu jen mužik s brokárnou... Takže jako dokument je film solidní průměr, kdy si nejste jistí zda si z vás tvůrci tak trochu neutahují... Ale víte co? Co se týče atmošky, místama jsem se u toho fakt bál a to nedokázal nejeden horou co jsem za poslední dobu viděl! Hora mrtvých stále jitří myšlenky lidí o tom svědčí i tento nedávno natočený film http://www.csfd.cz/film/316794-zahada-hory-mrtvych/. Pokud nás chtěl Discovery channel pobavit, tak u mne se mu to podařilo a ta hoďka a půl utekla jak voda. Opět mne tam ale otravovaly opakující se scény a znovuopakované informace po reklamních předělech.. to je ale bolest amerických dokumentů... Amíci asi během pěti minut reklam neudrží myšlenku, kde film skočil a co doposud viděli... Ať tak či tak, já bych v jeskyni nespal ani za boha a na kopci v -40° C už vůbec ne, obzvlášť s vědomím co se tam tenkrát stalo. Až pojedete kempovat na Ural, raději si nepískejte a rachejtle, ty už nechte vůbec doma. Yetiho ho totiž může rozdovádět a pak je při chuti. Má rád játra a jazyk. Za to napětí dávám 4 ťápoty ve sněhu. * * * * ()

jizvoun 

všechny recenze uživatele

Tak jako, kdo hledá něco senzačního a strašidelnýho zároveň, je to asi dobrý, ale pro mě to byla snůška keců. Chtěl jsem se dozvědět něco blíž o Djatlově expedici, ale tohle se nedá považovat za objektivní dokument. Párkrát tam slyší nějakej zvuk z dálky nebo natočí mastnej flek o rozměrech 1x1 pixel a už je jim jasný, že tam pobíhá stoletej yeti, kterej vraždí. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama