Reklama

Reklama

Libanon, pokladnice života

(TV film)
  • Francie Liban, trésor de vie (více)
Francie, 2010, 52 min

Obsahy(1)

Pohnutá historie a poutavá současnost na východním pobřeží Středozemního moře. Libanon je jednou z nejmenších zemí světa, přesto krajina vykazuje pozoruhodné rozdíly. Pobřeží Libanonské republiky je lemováno nížinou, jejíž šířka nepřesahuje sedm kilometrů. Reliéf krajiny se náhle prudce zvedá a kulminuje ve výšce přes tři tisíce metrů.
Ani rozvoj měst zcela nezastiňuje originální architekturu v zemi, kde se navzájem mísí západní a východní vlivy. Historicky cenné budovy jsou citlivě restaurovány, ostře však kontrastují s chudými obydlími utečeneckých táborů. Všude se čile staví, často bez ohledu na začlenění novostaveb do krajiny. Trh s nemovitostmi je dotován Libanonci, žijícími v zahraničí.
V zemi je oficiálním jazykem arabština, ale hodně se používá i angličtina a z historických důvodů také francouzština. Libanon je mnohonáboženský stát. Právoplatnou existenci tu má ústavou zaručena asi dvacítka náboženských společenství.
Z obyvatel země čtvrtině Libanonců ještě nebylo patnáct let, devadesát procent z nich žije ve městech. Patrný je vývoj v postavení žen. Přes převládající tradice, kdy je muž vládcem, svědčí o změně mentality libanonské společnosti již padesátiprocentní podíl žen na počtu absolventů vysokých škol. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin zeměpisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Libanonu. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Úžasná historie, krásná krajina, relativně bohatý stát. 17 náboženství, 40% Arabů jsou křesťané, desítky let žili všichni ti sunnité, šíité, maronité, alavité, drúzové, pravoslavní a jiní v klidu a míru... než se prostřednictvím imigrantům dostali do soukolí nekonečného konfliktu mezi Palestinci a Izraelem... 75% (13 hodnocení, 75%). ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama