Reklama

Reklama

Útěk z hradu Colditz

(TV film)
  • Česko Colditz - Odvážné útěky (více)
Velká Británie, 2010, 45 min

Obsahy(1)

V letech 1940 - 1945 byli na hradě Colditz vězněni britští, francouzští a holandští důstojníci, kteří stáli proti nacistickému Německu. Tito váleční zajatci žili myšlenkou na útěk. Jejich důmyslné plány často zkrachovaly. Vojáci toužící po svobodě se ale nevzdávali naděje... Hrad Colditz se tyčí na skále nad malým východoněmeckým městem Saxony. Stojí tam už od středověku a za tu dobu byl nejen pevností nebo domovem panstva, ale i obyčejným skladištěm a strašidelně romantickým ústavem pro lidi s mentálním postižením. Své místo v historii si přesto zajistil, zejména během druhé světové války, kdy pod označením Oflag IV-C sloužil jako válečný zajatecký tábor určený pro vysoce postavené spojenecké důstojníky, kterým se podařilo opakovaně uniknout odjinud. Colditz byl místem, z něhož už nikdo nikdy neměl uprchnout – jenže pro některé naopak představoval o to větší a zajímavější výzvu.
Film Útěk z hradu Colditz přibližuje nejen vzrušující odvážné činy britských uprchlíků z nacistického zajetí, jako byli Airey Neave a Pat Reid, ale i skutečný život v zajetí plný dojatých vzpomínek na domov, tajně připravované pálenky a nekonečné nudy. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

borsalino 

všechny recenze uživatele

No, když se rozhodnete udělat z komára velblouda, tak to dopadne asi jako tento dokument. Věznění spojenečtí důstojníci se snažili utéct z hradu Colditz. Některým se to povedlo, některým ne. ()

Reklama

Reklama