Reklama

Reklama

Národní hra

(festivalový název)
Trailer
Dokumentární / Drama / Sportovní
Belgie / Jižní Korea / USA, 2013, 87 min

Režie:

Steven Dhoedt

Scénář:

Steven Dhoedt

Kamera:

Steven Dhoedt

VOD (1)

Obsahy(1)

Počítačová hra Starcraft se stala pro tisíce mladých Jihokorejců prestižním národním sportem. Z těch nejúspěšnějších hráčů jsou hvězdy s vlastními fankluby a lukrativními reklamními smlouvami. Stát se profesionálem je proto dobrou alternativou ke školnímu stereotypu a pro mnohé teenagery to představuje skutečně vysněnou kariéru. Portrét tří hráčů různých úrovní zprostředkovává jedinečný vhled do zákulisí týmových domů, kde chlapci podřizují život dennímu drilu před monitory. Film zobrazuje dynamický svět turnajů „e-sportu", které se odehrávají za řevu a pláče nadšených fanynek na stadionech i televizních obrazovkách. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Ono sem asi těžko zabrouzdá někdo, kdo není fanoušek ProGamingu nebo alespoň hry StarCraft. Osobně mi je svět pro-gamerů dost protivný, nerozumím holt tomu, že nějakej sedmnáctiletej vykuk bere ročně sto tisíc euro za to, že má tolik "kliků" myší za minutu, až z toho má tik v ukázováčku. Když to srovnám s fotbalem, tak tam aspoň ten vymydlenej čutálista propaguje gel na vlasy...ale tady se zkrátka civí střídavě na obličej pokerového hráče tu jednoho, tu druhého protivníka, a střídavě na monitor a diváci (i divačky) jsou z toho v tranzu. Zábava jako hrom. No, Korejce to evidentně baví a rozhodně nejen je. Film vcelku přesvědčivě ukazuje život takového profesionálního hráče - dřinu, kdy hra již dávno přestala být zábavou (kterou by dle mého primárně měla být), obětování svých nejlepších let hře, jaké je to být herní celebritou...Bylo to zajímavé, místy jsem se ale dost nudil. ()

Reklama

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Z celého filmu jsem měl pocit, že Dhoedt rozhodně nechce říct, že být progamer je "cool" a už vůbec ne dělat trochu reklamu Blizzardu a jejich fenomenální hře. Dokonce mám dojem, že mu nejde ani o progaming jako takový, ale "jenom" o lidi. State of Play je především smutný film o třech klucích ve vleku a pod tlakem. Sice umí vzít za pár hydralisků, ale stejně je na nich vidět, že je to vyčerpává. Dhoedtovo vyprávění občas zaškobrtne, ale jinak filmem přináší odvrácenou stranu reflektorů. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

StarCraft (oba) jsem hrál, znám jej dobře. Vybral jsem si tento film jako odlehčení těžkých témat, kterých je Jeden svět (www.jedensvet.cz) plný. Snímek mé očekávání docela splnil, zákulisí progamingu v Jižní Korei, která je v digitálních hrách nejlepší na světě, je docela vidět. Čekal jsem ještě víc dilemat ve stylu hra vs škola, teenager vs rodič a učitel. Čekal jsem komentář trenérů, organizátorů i Blizzardu, abych se dozvěděl o progamingu ještě víc, ale režisér se evidentně chtěl soustředit na ty kluky. Jenže oni 90 minutový snímek sami neutáhnou, je tam málo zajímavých záběrů mimo zářící obrazovku, málo interakce s nimi - proč hrají zrovna tohle, proč ne jinou hru, jiný sport, jiné koníčky, holky? Když už se nedočkáme všech odpovědí, mělo se trochu stříhat. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama