Reklama

Reklama

First They Killed My Father

  • USA First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers
Trailer

VOD (1)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

Psychor 

všechny recenze uživatele

Obyčejný mainstreamový divák, kterému imponuje Spielbergova válečná navoněnost a nablýskanost, bezpochyby ocení obdobný přístup i u jeho bezprsé kolegyně Angeliny. Jakožto znalec působivé knižní předlohy jsem od adaptace očekával sugestivní vyobrazení duševní beznaděje malé Loung Ung během krutovlády Rudých Khmérů, jenže snímek First They Killed My Father má mnohem blíže k pofidérní kompilaci artových záběrů. Kamera mnohdy poletuje vzduchem s motýlí elegancí, v důsledku čehož vyšumí do ztracena naléhavost dané látky. Snaha o nahlížení událostí dětskou perspektivou skončila rovněž katastrofálně. Počet dialogů lze spočítat na prstech jedné ruky a jejich trivialitu raději ani nezmiňuji. Představitelka hlavní role Sareum Srey Moch navíc neovládá žádné herecké polohy, takže všechny okolní hrůzy pozoruje naprosto nezúčastněně, s kamennou tváří. Její příběh bohužel diváka nechá zcela chladným a vzhledem k nekonečné stopáži tak doporučuji snímek sledovat výhradně s konvicí zeleného čaje. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Za tvrdením, že Jolie je lepšia režisérka ako herečka si stojím. Rozpovedala nám kus smutnej histórie ... nie zle, ale v komentároch už spomínané Vražedné polia, ma teda zasiahli podstatne viac. Film mal mnoho skvelých miest, ale aj slabých ... a bol zbytočne dlhý. Tých záberov zhora bolo až príliš a hlavnú postavu nekomentujem ... výkon sestry malej Loung bol určite presvedčivejší. Hudba slušná. 3,5* ()

Reklama

sulimo 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že jednou dám pět hvězd filmu, který natočila Jolie. Byť jsem si říkala, proč má někdo potřebu točit další film na téma Polpotova režimu, hlavně po tom, co je zjevné, že Vražedná pole jen těžko něco překoná, Jolie ukázala, že to smysl má. Střízlivou dětskou optikou na válku a sick ideologii krutého režimu, bez snahy o větší vysvětlení, vás hodí do šílenosti situace, tak jako se tam ocitli hlavní dětští hrdinové. Citlivě, s decentním soundtrackem a skoro bez dialogů (největší prostor tu mají amplióny hlásající jediné možné pravdy politického náboženství) pozorujete, co se kolem děje, a nechápete, jak a proč jste se tam dostali a co se bude dít v další vteřině, protože i špatný pohled nesprávným směrem je životu nebezpečný. Některé příběhy prostě nepotřebují komplikovanější a ukecanější děj, nepotřebují větší vysvětlení, někdy nechat jet kameru a nechat diváka pozorovat, co se děje, je daleko emocionálnější než polopatické vysvětlování přes strojené dialogy, spoustu krve a emocionální výlevy, kterými si Angelina mrvila svoje předchozí filmové počiny. Berte nebo nechte být. Já jsem překvapená a nadšená. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

První film A.J. jako režisérky u které ji oceňuji jako režisérku. Film z období v historii Kambodži, kdy ultrakomunističtí Rudí khmérové převzali moc a při tom povraždili čtvrtinu obyvatel ( zabíjeni byli intelektuálové, úředníci, vojáci) a obyvatelé měst vyhnali na venkov kde museli makat na rýžových polích pro skutečný pracující lid. Film inspirovaný skutečným osudem sleduje osudy jedné malé holčičky a její rodiny vyhnané z hlavního města. Tempo vyprávění je pomalé, vyhýbáse zobrazení násilí a je celkově krásně nasnímaný, osvětlený a čistý ale hlavní gro je v dusivé totalitní atmosféře, příkazů, zákazů, strachu a totální demagogii. Poslední půhodinka je celkem drsná a syrová a akční. Film sráží hrozně dlouhá stopáž ale jinak velice působivý. Nevybavuji si žádný jiný film na téma teroru v Kambodži krom československého Devět kruhů pekla s Kňažkem, takže oceňuji výběr tématu a byl jsem unešen z hereckého umění hlavní hrdinky. ()

Mikarda 

všechny recenze uživatele

Všechna čest pustit se do takovéhoto tématu, Angelino! Ale těžko si představit tu krutost řádění Rudých Khmérů z těchto pár scén (pohled na masové hroby, přestřelka s VN). Jinak 80 % filmu koukáme na to, jak malá holka kouká s občas pěknými záběry na přírodu. Přiznám, že jsem velmi ovlivněna vlastní návštěvou Phnom Penh a jeho věznice S21 a Killing fields v oblasti - z toho mě mrazí doteď. A tyto všechny příbehy tam měly všechny být. Nerozumím držení se předlohy, ve které se nic neděje. Když už vyprávět příběh o tomto tématu, tak proč ne se vším všudy? Ukázat, že historie nás nic nenaučila a ne nás nechat koukat se na malé dítě, které neví. ()

Zajímavosti (4)

  • Oficiálny kambodžský kandidát na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2018. (MikaelSVK)
  • Režisérka a scenáristka Angelina Jolie má kambodžské občianstvo, rovnako ako aj jej adoptívny syn Maddox, ktorý sa tam narodil. (Astonko)

Reklama

Reklama