Reklama

Reklama

Esence Japonska

(festivalový název)
  • Japonsko Sennen no hitoshizuku
Japonsko / Francie, 2014, 125 min

Režie:

Shohei Shibata

Obsahy(1)

Napadlo by Vás, že plíseň, díky níž se rodí japonské sake nebo sójová omáčka, vypadá při pořádném zvětšení jako křišťálový lustr? Viděli jste někdy, jak houby shiitake prorážejí stromovou kůru? Umělecký dokument Esence Japonska, čarokrásná a zároveň nesmírně objevná sonda k pramenům japonské kuchyně i japonské duše, která svou strukturou připomíná hudební kompozici, vznikl v japonsko-francouzské koprodukci. Stařenky, sbírající chaluhy na odlehlém pobřeží Hokkaida, novicové v zenových klášterech, kteří krmí z ruky hladové duchy, i jejich moudří představení, slavní kuchaři v kjótském Gionu i rodiny, které po staletí na půdě svého domu fermentují sójové boby - ti všichni by měli být zapsáni na seznam světového dědictví UNESCO společně s japonskou kuchyní, neboť bez nich by slovo "washoku" bylo jen prázdným pojmem. (Eiga-sai)

(více)

Galerie (1)

Související novinky

EIGASAI 2016 zaútočí na chuťové buňky

EIGASAI 2016 zaútočí na chuťové buňky

04.02.2016

9. ročník festivalu japonského filmu a kultury, jehož pražská část proběhne ve dnech 4. - 10. února 2016 v kině Lucerna a přilehlých prostorách, nese podtitul "festival k sežrání" - to proto, že… (více)

Reklama

Reklama