Obsahy(1)
Napadlo by Vás, že plíseň, díky níž se rodí japonské sake nebo sójová omáčka, vypadá při pořádném zvětšení jako křišťálový lustr? Viděli jste někdy, jak houby shiitake prorážejí stromovou kůru? Umělecký dokument Esence Japonska, čarokrásná a zároveň nesmírně objevná sonda k pramenům japonské kuchyně i japonské duše, která svou strukturou připomíná hudební kompozici, vznikl v japonsko-francouzské koprodukci. Stařenky, sbírající chaluhy na odlehlém pobřeží Hokkaida, novicové v zenových klášterech, kteří krmí z ruky hladové duchy, i jejich moudří představení, slavní kuchaři v kjótském Gionu i rodiny, které po staletí na půdě svého domu fermentují sójové boby - ti všichni by měli být zapsáni na seznam světového dědictví UNESCO společně s japonskou kuchyní, neboť bez nich by slovo "washoku" bylo jen prázdným pojmem. (Eiga-sai)
(více)Galerie (1)
Photo © Eigasai 2016