Reklama

Reklama

Návrat domů

(festivalový název)
  • Rusko Возвращение домой (více)
Rusko, 2015, 70 min

Režie:

Inna Denisova

Obsahy(1)

Režisérka Inna Denisova přijíždí do svého rodného kraje, na poloostrov Krym, v době po anexi Ruskem. Ve svém filmu sleduje tamní situaci nikoli skrze armádní operace nebo hlučná politická prohlášení, ale v drobných proměnách krymského každodenního života a významu pojmů, jako jsou domov nebo národ. Koláž komplikované reality se skládá z anket mezi nekriticky smýšlejícími obyvateli hlavního města Simferopol, obrázků oficiální ruské propagandy i z výpovědí různých aktivistů nebo lidí, kteří se cítí být Ukrajinci, nesouhlasí s anexí Krymu, ale byli nuceni odejít. Součástí filmu jsou i převzaté záběry ze soudního procesu s aktivistou a režisérem Olegem Sencovem, který vystupoval proti ruské agresi na Krymu. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

trasprd 

všechny recenze uživatele

Chápu, že natočit dokument o tak čerstvých událostech musí být složité. Režisérka se sama narodila na Krymu, dnes žije v Rusku a vrátila se do rodného Simferopolu, aby zjistila, jak se tam věci mají. Celé je to však působí spíše jako dojmologie než nějaká souvislejší analýza příčin a následků připojení Krymu k Rusku. Je příjemné, že je dán prostor oběma názorovým stranám, nicméně ani u příznivců, ani u odpůrců sjednocení s Ruskem se nedozvíme nic hlubšího než "jeto super" nebo "necítím se tady dobře, jedu na Ukrajinu". U dojmů zůstane režisérka i u případu souzeného režiséra Sencova. Film má určitě svou hodnotu, ale jen do té doby, dokud nevznikne nějaký kvalitnější dokument o těchto dějinných událostech. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Režisérka konfrontuje své dětství na Krymu se současným stavem, což přináší očekávané množství melancholie, ale i realistický střet s názory kamarádek z dětství, ale i jiných lidí, kteří na Krymu zůstali. Je to poměrně dobře sestříháno, film je dynamický, i když se opakování zcela nevyhne. Stopáž je tak snesitelná. Jde spíš o pocitový film, dojmy ze současného ruského Krymu, který se potýká s masivním úbytkem turistů a provozními problémy, než nějakou analýzu situace - přičiny, následky a rozbory budete muset hledat jinde. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama