Reklama

Reklama

Smetanova Litomyšl 2012

(koncert)
Hudební / Dokumentární
Česko, 2012, 98 min

Obsahy(1)

Thomas Hampson, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK a dirigent Christopher Zimmerman se světovou premiérou. Kromě cyklu Lingua angelorum od S. Bodorové zazněla i 8. symfonie G dur A. Dvořáka. Světová premiéra písňového cyklu Lingua angelorum pro sólový hlas a velký symfonický orchestr k 400. výročí úmrtí Rudolfa II. na italské, latinské, osmanské, španělské, anglické, jidiš, hebrejské, české a německé verše a texty se uskutečnila v roce 2012 na mezinárodním hudebním festivalu Smetanova Litomyšl. Kompozice byla věnována jednomu z nejuznávanějších světových barytonistů současnosti Thomasu Hampsonovi
„Doba Rudolfa II. mě naprosto fascinuje pro svou náboženskou svobodu. Jen považte, jak svobodomyslný ostrůvek tady v období renesance existoval!" I tato slova znějí z úst amerického barytonisty Thomase Hampsona v rozhovoru, který poskytl České televizi u příležitosti této světové premiéry.
Interpret zde dostává velkou příležitost pro vyjádření široké škály citů a myšlenek: prostřednictvím hudby trpí, vyznává lásku, převtěluje se do kůže válečníka, ironicky opěvuje moc peněz, lká nad pomíjivostí života, zpívá hebrejskou ukolébavku, hledá útěchu, smysl a řád pozemského snažení.
V úvodu večera zněla Dvořákova 8. symfonie G dur „Anglická" opus 88, která je mistrovým holdem životu, přírodním krásám i české a slovanské lidové hudbě. (Česká televize)

(více)

Reklama

Reklama