Reklama

Reklama

Příběhy 20. století - Normalizace (2017) (série)


Moje StB (S01E03)

(epizoda)

Obsahy(1)

Státní bezpečnost byla obrovská byrokratická organizace, pro niž v letech 1948–1989 pracovaly na všemožných úkolech tisíce lidí – už proto nelze představit žádný „univerzální typ estébáka“. Někdejší důstojníci StB nejsou příliš ochotni mluvit s dokumentaristy a s novináři, i dnes se chce jen málokdo veřejně přihlásit k tomu, že příslušel ke zločinecké organizaci, jejímž hlavním úkolem bylo udržovat společnost ve strachu a nedemokratickou vládu KSČ u moci. Jaromír Ulč a Jaroslav Lamr se snažili své působení u StB obhájit. Například prvně jmenovaný byl až do smrti přesvědčen, že když perzekuoval disidenty a vydíráním získával agenty, dělal užitečnou a profesionální práci… (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Helmutek

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původně vystudovaný zootechnik vedl oddělení proti církvím. Své působení u StB považuje za jednu z nejhezčích (sic!) částí svého života. "Byl to (u SNB) takovej svobodnější život - pro mě. (...) Přesvědčovat ty lidi, aby mi řekli, co já potřebuju, nebo vyhodit nějaký tý dezinformace a pak čekat, odkud se to vrátí zpátky na stůl, sledovat, jaká je ta provázanost - je to prostě hezký, no, hezká práce. Čím jsem byl, tím jsem byl rád." Vypsat by se dala KAŽDÁ JEDNA věta Ulče, toho komunistickýho prasáka a despoty - tzn. přesně toho typu lidí, který z komunismu těžili nejvíc a na kterejch byl komunismus postavenej, který vyhledával a který spoluvytvářel. Jediný, co na tom všem podle Ulče v pohodě neni a co je podle něj odporný a co se teda vážně nedělá, je to, že ho Strana podle jeho slov po roce 1990 "hodila přes palubu a že jeho práce přišla vniveč". Srdíčko. // "Když ti agenti potom řikají 'Já jsem nikomu neublížil', tak si neuvědomují, že právě tím, že poskytovali tyhle informace, tak umožnili té StB toho člověka skutečně skřípnout a zničit. Tohle bylo to, s čím oni hráli: 'My vás můžeme zničit. A můžeme zničit nejenom vás, ale celou vaši rodinu.' Takhle vytvořili dojem, že zatkli mojí manželku, moje děti že rozvezli po dětských domovech, a že už je nikdy neuvidím." / "Stačilo jenom, aby ten člověk řekl 'Ano, jsem ochoten vám podávat informace.' A tím pádem se udělal spis na agenta. Každej, kdo je v seznamech agentů StB, agentem byl a věděl o tom. Neexistuje výjimka, aby o tom nevěděl - že by jednal s orgánem StB a že nesouhlasil se spoluprací." / "Přestože jsem si stoprocentně jistej, že za 10 let služby u StB jsem nikomu osobně neublížil, tak tutově mám podíl viny v tom, že jsem to pomáhal udržovat." ()

ssarka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

životní přesvědčení p.Ulče je to neděsivější,co jsem za posledních pár let slyšela...nedám plné hodnocení,protože opravdu poslouchat komentátora byl skoro stejně děsivý zážitek :) mluvil jako nějakej pos....j - já jsem nejinvestigativnější novinář na světě - Jan Tuna nebo Stanislav Motl ()

Reklama

Reklama