Reklama

Reklama

2046

Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh filmu 2046 navazuje na režisérův předchozí snímek Stvořeni pro lásku: hrdinou je tu opět spisovatel Chow Mo-wan, který se živí psaním novinových sloupků. Na začátku filmu, který je zasazen do roku 1966, se Chow stěhuje ze Singapuru do hotelu Oriental v Hongkongu, kde hodlá pokračovat v psaní o budoucnosti. Ve skutečnosti píše o minulosti: v jeho románu vyjíždí tajemný vlak do roku 2046. Všichni, kdo v něm jedou, chtějí nalézt ztracené vzpomínky. Obecně se totiž soudí, že v roce 2046 se nic nemění, ale nikdo to nemůže potvrdit, protože se odtamtud nikdy nikdo nevrátil. až na jednoho člověka, který tam byl a rozhodl se vrátit, protože se chtěl změnit. 2046 je však také číslo sousedního pokoje, jehož obyvatelka se stane Chowovou milenkou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (134)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Artový film na hranici srozumitelnosti (a možná kousek za ní), ale přesto příliš dobré na tři hvězdičky. Vyjádření pocitů z minulých lásek prostřednictvím románu sci-fi (který hlavní hrdina píše) je dost originální nápad. Stejně pozoruhodná mi přišla i kamera - velmi často je obraz rozdělen na dvě poloviny vertikálně, přičemž děj se odehrává jen v jedné polovině a druhá funguje jako statický doplněk. Vyšší hodnocení je umocněno i velmi solidním zvukem na DVD z kolekce 6+6+6. Poslouchal jsem na sluchátkách AKG K701 a zřetelně dokázal rozlišit množství zvuků (a nástrojů), takže jsem si akustickou stránku filmu doslova vychutnával (ostré klapání podpatků, housle) a nakonec vydržel sledovat až do třetí hodiny ranní. ■ P.S. Jednoznačně nejvyzývavější a eroticky nejotevřenější Zhang Ziyi, co jsem dosud viděl. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená mierne sci-fi ladená umelecká romantická dráma od Wong Kar-Waia. Má dosť dobrý príbeh o spisovateľovi, ktorý sa nasťahuje do bytu s číslom 2046, kde začne písať knihu odohrávajúcu sa v budúcnosti. Ale v skutočnosti do nej prenáša svoje skutočné zážitky, rozličné vzťahy, ktoré prežil s viacerými ženami. So spracovaním som veľmi spokojný, ale k dokonalosti tomu ešte trochu chýba. Už po prvých pár sekvenciách je jasné, že toto bude dosť netradičný zážitok, pričom cítiť veľký potenciál naprieč niekoľkými žánrami a ten sa aj podarilo z väčšej časti naplniť. To jediné, čo tu môžem čiastočne vytknúť je, že dej akoby tak smeruje odnikam nikam a po celý čas sa drží prakticky na tej istej vlne, ale tým to zároveň aj končí, pričom ani toto nie sú žiadne výrazné zápory, skôr len tie jediné menšie prekážky, ktoré bránia k celkovej dokonalosti. Inak ma to skutočne bavilo, po celý čas sa postupne mení niekoľko známostí hlavného hrdinu, pričom s každou prežíva trochu odlišný vzťah, ale všetky sú zaujímavé. Chválim aj celé to prepojenie medzi budúcnosťou a minulosťou, prípadne realitou a tým sci-fi až fantasy štýlom, na tomto film rozhodne nestojí, nemá to moc priestoru, ale je to skvelo zvládnuté a celé to tak zaujímavo ozvláštni. A navyše po celý čas sa to nesie v skvelej atmosfére s výrazným umeleckým štýlom, ktorý mám rád a tak aj tá vyše dvojhodinová dĺžka mi prešla veľmi rýchlo, chytilo ma to a až do konca nepustilo, pričom najradšej mám fázu so susedkou Ziyi Zhang. Herecké obsadenie je vynikajúce, skvelý Tony Leung Chiu Wai v hlavnej úlohe a perfektné ženské zloženie, či už spomínaná Ziyi Zhang, ale aj Gong Li, Faye Wong, Carina Lau, len Maggie Cheung mohla mať viac priestoru. Réžia a technická stránka sú prvotriedne, tradične úžasný a nápaditý vizuál, pričom niektoré sekvencie majú úžasné čaro, k tomu tá spomínaná atmosféra, Wong Kar-Wai je nesmierne talentovaný. A opäť nesklame ani hudba. Upraviť pár spomínaných prvkov v rámci scenára a neváham s plným hodnotením, ale aj tak je 2046 výnimočný film, ktorý si ešte párkrát musím pozrieť. 80% ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - V roce 2046 bude země zcela propojena vlakovou sítí.......... Byl jsem strašně natěšený - cestování časem, vražda, vypravěč, skoro nádech Noirovky. Jenže po půl hodině jsem se začal nudit. Spousta flashbacků, které se někdy nedají ani rozpoznat, zmatek a moc dialogů. Například scéna kdy si žena dává cigaretu do úst mě skoro uspala. CITÁT - Začal jsem mít stále víc rád svůj vymyšlený svět 2046.............. Lehce erotické, lehce nudné, lehce zmatené a trvá to 130 minut. Kratší stopáž by tomu jen pomohla. CITÁT - Kdo by se mohl zamilovat do androida?......... ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu je rozhodně potřeba nezaobývat se tolik dějem nebo naopak se jím zaobírat až moc a plně se soustředit na každé slovo. Když jsem na to šla do kina, netušila jsem, že mě čeká taková kvalitní romantika. Celý film byl neuvěřitelně zamilovaný a přitom tak skutečný. Navíc je vše dochuceno vynikající hudbou, od milostných smyčců po operu, která brilantně doplňuje celý snímek. Nejsou zde ale jen skvělé scény a fantastická hudba, ale i dokonalá kamera. To je právě vidět na dokonalém záběru, kdy kamera snímá nohy hoteliérovy dcery, která přešlapuje po pokoji. Něco tak nádherného by snad jiná země nedokázala natočit! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Asi můj nejmilejší film od Kar-wai Wonga. Dodnes s láskou vzpomínám na tehdejší projekci tohoto snímku v posluchárně č. 256 v II. patře fakulty strojní ČVUT v rámci - žel již dávno zaniklého - filmového klubu na ČVUT. Byl jsem tehdy ohromen podmanivou vizuální stránkou tohoto snímku, jakož i jedinečnou hudbou Shigeru Umebayashiho a oduševnělou krásou hereckých představitelů hlavních rolí. Ostatně soundtrack z tohoto filmu si dodnes čas od času pouštím a patří k mým nejmilejším OST vůbec. Filmový skvost, který mohu vidět znovu znovu a znovu, a nikdy mě nepřestane fascinovat. ()

Galerie (81)

Zajímavosti (12)

  • Každá z hlavních postav mluví svým jazykem: Mr. Chow kantonsky, Bai Ling mandarínskou čínštinou a Tak japonsky. Přesto si spolu všichni rozumějí. (imro)
  • Kopie filmu přišla na festival v Cannes tři hodiny před premiérou s policejní eskortou. Bylo to poprvé, co kvůli nějakému snímku museli měnit program festivalu. (imro)
  • Když film začali natáčet, fotograf z místních novin Sudden Weekly pronikl na plac. Po uvěřejnění záběrů interiéru hotelu Oriental ho dal režisér přestavět. Paparazzi se dostal na tři měsíce do vězeni za korupci. (imro)

Reklama

Reklama