Reklama

Reklama

Orkán

(festivalový název)
  • Francie Ouragan (více)
Trailer

Obsahy(1)

Unikátny dokumentárny film sleduje tisíce  kilometrov dlhú cestu hurikánu Lucy od jeho sformovania v Afrike, cez jeho cestu ponad Atlantický oceán až po jeho pustošenie na karibských ostrovoch a v Mexickom zálive. Neostáva však za ním len skaza, ale aj zárodky nového života... (RTVS)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nejdříve k zavádějícímu názvu. Orkán = uragán je označení síly větru, zatímco hurikán je druh tropické cyklóny v Atlantiku. A tenhle dokument sleduje hurikán Lucy od jejího narození nad pouští v africkém Senegalu, odkud se vydala na svou cestu napříč oceánem, přičemž stále sílila. Zasáhla Portoriko a dále sílila, až její plný úder zasáhl Kubu, přes kterou pokračovala na pobřeží Louisiany, kde drtivě zasáhla New Orleans a okolí, a nakonec umřela na nedostatek vody. Unikátní záběry zahrnují jak snímky z družic a speciálních meteorologických letounů, tak pozemních a podvodních kamer. A u spousty z nich si vůbec nedokážu představit, jak vlastně vznikaly. Vidíme, jak se s živlem vyrovnávají zvířata i lidé. Snad jen ženský komentář z pohledu Lucy mi občas připadal přitažený za vlasy. Ale vím já, jak uvažují přírodní jevy? ;-) ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Umělecký dokumentární snímek Ouragan zachycuje atmosféru před příchodem hurikánu Lucy, řádění silného větru a deště a nakonec i následky této přírodní katastrofy. Samozřejmě, že nejsilnější scény jsou ty, kdy se lidé vracejí do svých zbořených domů a nachází jen nepořádek a zbytky svých životů, ale velmi působivé jsou i scény se zvířaty: utíkající kůň, krevetky mířící k vodě, plovoucí krávy. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Tak trochu som sa zabudla a zapozerala som sa do jednej politickej debaty. Predvolebnej, pred našimi prezidentskými voľbami. Po desiatich minútach som si povedala, že dosť – stačilo. A idem si pozrieť niečo optimistickejšie... Napríklad nejaký dokument. Tie totiž milujem. Tento síce bol o hurikáne Lucy, ale prisahám, že bol oveľa optimistickejší, hoci zničil značné územia Portorika, Kuby až po New Orleans. Zaujalo ma najmä správanie zvierat. V tomto kontexte sú škody, ktoré pôsobia prírodné sily, omnoho predvídateľnejšie ako tie, ktorých sú schopní (nielen) slovenskí politici. ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama