Reklama

Reklama

Srpen 1944: Vylodění v Provence

(TV film)
  • Francie Provence, Août 1944 : L'autre débarquement (více)

Obsahy(1)

Úspěšné vylodění Spojenců na francouzské riviéře přispělo k osvobození Francie a urychlilo konec 2. světové války v Evropě. Střihový film připomíná jednu možná méně známou, ale rozhodně ne podružnou kapitolu 2. světové války. 15. srpna 1944 se na jihovýchodním pobřeží Francie, mezi Toulonem a Cannes, uskutečnila invaze do Provence. Jejím cílem bylo eliminovat německé jednotky rozmístěné v jižní Francii, dále pak proniknout údolím Rhony do středu Francie a pokračovat na sever k německým hranicím. První den zahájil útok výsadek 5000 amerických parašutistů, který byl následován vyloděním 100 000 převážně amerických, ale také britských a kanadských vojáků. Druhý den přišli ke slovu francouzští vojáci, kteří sem byli přesunuti z Itálie a severní Afriky. Pro francouzskou armádu to byla satisfakce za potupnou porážku v červnu 1940. Invazní jednotky nenarazily na větší odpor. Velením invaze, krycím označením nazvané Dragoon, byl pověřen americký generál Alexander Patch, v čele francouzských sil stál generál Jean de Lattre de Tassigny. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Novější dokument podle zajetého formátu (výpovědi veteránů + dobové záběry + modernější grafické znázornění map) natočený v HD rozlišení, přesto obsahující opravdu hodně dobových záběrů (čili obraz se přizpůsobuje 4:3 kdykoli je potřeba). Dokument popisuje pozapomenutou operaci Dragoon - osvobození jižní Francie, provedenou primárně První Francouzskou Armádou (jednotky FFA). Moc jsem toho na toto téma dosud neviděl, ale bavilo mě to. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

15. augusta 1944 7. americká armáda zahájila operáciu Dragoon. Išlo o vylodenie a získanie prístavov Toulon a Marseille. Ďalšou úlohou bolo postupovať po toku rieky Rhôny a spojiť sa s Pattonovou armádou, ktorá sa blížila k Nemecku od Normandie. 7. americká armáda pozostávala mimo amerického zboru aj z Armády B, ktorú tvorili profesionálni vojaci prívrženci slobodného Francúzska, ktorí po zrade francúzskej vlády ušli do Afriky, francúzski odbojári, Eurpania žijúci v Śevernej Afrike a ďalej príslušníci Africkej armády Maročania, Alžírčania, Tunisania a Senegálci.Celkovo išlo o silnú jednotku 200 tisíc mužov a 5000 žien .Pod ich tlakom musela nemecká skupina armád G opustiť južné Francúzsko a ustúpiť na pohorie Vogézy.Operácia Dragoun bola ukončená 15.9.1944 a nebola tak známa ako Overlord (vylodenie spojencov), ale historický a vojenský mala obrovský význam k urýchlenému oslobodeniu Francúzska. ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama