Reklama

Reklama

Muži z Aleje mrtvých

(TV film)

Obsahy(1)

Herec Jiří Dvořák na místech, kde se v roce 1866 odehrála monumentální bitva u Hradce Králové. Tento největší bojový střet na našem území, který osudově poznamenal evropské dějiny, byl v českém prostředí odsouzen téměř k zapomnění... Po 150 letech se štáb ostravského televizního studia České televize vypravil na místa, kde se náš tehdejší panovník císař František Josef utkal s pruským králem Vilémem I., aby se společně s hercem Jiřím Dvořákem setkal s lidmi, pro které je památka na velkou bitvu u Hradce Králové stále živým tématem.

Tým režiséra Jakuba Taberyho asistoval při expertize kosterních ostatků z kostnice na Chlumu a pokusil se o rekonstrukci posledních okamžiků života jednoho z účastníků boje, jehož lebku uchovává v depozitářích muzeum v Hradci Králové. Televizní kamera byla přítomna také při archeologickém průzkumu v místech, kde stála pověstná „Baterie mrtvých", nebo při manévrech historických jednotek z roku 1866. Velmi důkladně se autoři zaměřili rovněž na události, které se odehrály v lese Svíb. Ten se po bitvě proměnil v obrovské pohřebiště, dodnes se mu říká Alej mrtvých...

Válka roku 1866 zasáhla podstatnou část Čech a Moravy. Byli to právě obyvatelé našich zemí, kteří strádali válečnými událostmi nejvíce. A podstatná část těch, co tenkrát oblékli rakouský mundúr, byli také Češi. Proto je dosti paradoxní, že bitva u Hradce Králové (3. 7.  1866) je dlouhodobě opomíjeným tématem našich národních dějin. A to i přesto, že šlo o největší střetnutí, k němuž na našem území došlo. Záměrem tvůrců proto bylo tuto klíčovou událost novodobých dějin připomenout a vrátit nazpět do povědomí české veřejnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, na který jsem už delší dobu čekal. O Bitvě u Chlumu jsem vždycky věděl příliš málo na to, aby mne svou "tajuplností" přestala přitahovat. Jelikož kolem Chlumu jezdím docela často, zašel jsem někdy předloni do lesa Svíb nasát tu hřbitovní atmosféru. Opravdu nepříjemné místo. Dokument je velice vyčerpávající a dá se říct - splnil moje očekávání. Přesto bych mu vytknul jedinou věc - že průběh bitvy neukázal elektronickou tužkou. V dnešní době beru takovou grafiku jako uplný základ jakéhokoliv výkladu v TV. Když to zvládaj i kopačky v přímým přenosu, proč to nedají do dokumentu o největší bitvě, která se u nás kdy odehrála. Škoda, Tak snad příště. Místo toho mohli klidně vynechat ten příběh vojáka s prostřelenou lebkou, stejně je to jen fabulace, a nějaké rozuzlení ten příběh taky nemá. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Než faktografický dokument o bitvě z roku 1866 se jedná spíše o dokument o dokumentaci této bitvy. Namísto uceleného faktografického výkladu a rekonstrukce jsou servírovány spíše zajímavosti, "perličky" a detaily. Celkový dojem ale dobrý. ()

Reklama

Neklan006 

všechny recenze uživatele

Kdo se o Válku 1866 trochu zajímáte, nebudete zklamáni.Výborný Jiří Dvořák, podmanivá hudba, temná magie lesa Svíb.... Klobouček, pane režisére! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

V roce 2016 velmi aktuální dokument (BTW rekonstrukce bitvy byla onoho roku skutečně velkolepá, ale o ní tento film není;)), a musím říct, že také - už nejen v roce 2016 - velmi vydařený. Není to úplně klasická procházka po krajině, kde odborník řeční, rozkládajíce rukama od zelené haldy na jednom konci pole ke shluku stromů na druhém. Je to poněkud civilnější, přibližující práci a nadšení těch, pro které je historie stále živá. Byť mi story s hledáním jisté konkrétní lebky přišla tak náhodná a přirozená, že to šustění papírem bylo slyšet z lesa Svíb až na chlumskou rozhlednu, vřele doporučuji strávit tu necelou hodinu s Muži z Aleje mrtvých. 80% ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama