Reklama

Reklama

Panorama snímané z jedoucího vlaku

(festivalový název)
  • Francie Panorama pris d'un train en marche (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní
Francie, 1898, 1 min

Obsahy(1)

Jedná se o Méliésův příspěvek k dobovému fenoménu „phantom rides" - kamera postavená na střeše jedoucího vlaku snímá periferní scenerii. (Renesco)

Recenze (18)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mélièsův nápad umístit kameru na jedoucí vagón považuji za nadčasový, nicméně mu nemohu odpustit skutečnost, že z takové idey s přehledem vytěžil obrovské NIC. I při mé zakrslé fantazii bych si totiž dokázal představit natočení něčeho zajímavějšího, než pouhého průjezdu mezi domy v kouřovém oparu supící lokomotivy. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mnohí si obdobie prelomu storočí idealizujú ako vek, v ktorom sa oddalo žiť a tvoriť. Panoráma nakrútené zo strechy idúceho vlaku ukazuje, že minimálne v architektúre ľudských sídiel sa stavali už vtedy rovnako odpudzujúce humusy ako aj dnes - stred mesta obkolesujú zo všetkých strán početné fabrické budovy s večne dymiacimi komínmi. Pomedzi čmudiace továrne a skladové priestory sú ulepené ledabolo nastavené viacpodlažné bytovky pracujúcich. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jede, jede mašinka, kouří se jí z komínka... pretože sa v roku 1898 posadil na strechu jedného z predných vagónov Francúz Georges Méliés a zachytil to na svoju kameru. V tej dobe možno všetkým z tohto, zhruba minútového, záberu padla sánka. Lenže to bolo vtedy. Čím to má zaujať dnešného náročného diváka? Snáď iba tým, že si uvedomí ako ďaleko pokročila kinematografia. * ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Předběhnut Alexandrem Promiem na gondole v Benátkách, co do kamery v pohybu, a pohybem ve vlaku zase Lumiery na cestě do Perrache, ovšem nebyl by to Melies, aby nevymyslel přece jen něco ozvlášťnujícího a tak tu máme poprvé akční kameru na střeše jedoucího vlaku. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Méliés byl odvážnější než Lumiérové, když vylezl na střechu vlaku, zatímco oni podobný film točili ze schůdek vlaku. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Panorama snímané z jedoucího vlaku. K tomu se asi nedá říci nic víc. Podél trati je k vidění několik hezkých architektonických detailů - např.dům-most nad tratí, jinak je to zajímavé spíš jen jako doklad Meliésovi rané tvorby, která se po vzoru Lumiérů odehrávala i v plenéru. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Výborný nápad pripevniť kameru na strechu vlaku rovno a tak nasnímať panorámu. Lepšie by to možno bolo, keby bola pred komínom. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Tieto vlakové filmy zo starých čias majú v sebe čosi magické. U mňa osobne je to nielen mediálna archeológia, kolektívne nevedomie ale už len to samotné spojenie vlaku, filmu a času, troch vecí, čo ma tak mocne fascinovali už dávno predtým, ako som čosi tušil o filmovej histórií a počiatkoch kinematografie. ()

Prekarkar 

všechny recenze uživatele

Musel jsem to vidět, ale... no... tenkrát ten nápad, i když nebyl první, byl odvážný. Ale to je jediné, za co mohu dát tři hvězdy. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Méliès opět vizionář. Podobných videí je plný YouTube a norská televize je schopná vysílat jízdu z Bergenu do Trondheimu celý den v přímém přenose. Jen už to není tak malebné. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, ze v dnesnej dobe je to uz smiesne, ale vtedy to musela byt velka vec, snimat zo strechy vlaku okolie. VIem si predstavit ako ludia reagovali. Inak vyborne casti, su ked ide vlka popod dom alebo most. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Kamera je postavená na střeše jedoucího vagónu, takže snímá nejen ubíhající krajinu, ale i kouř z lokomotivy, který záběr trochu ničí. ()

Reklama

Reklama