Geung si sin sang

Mr. Vampire

Akční / Komedie / Horor

Hong Kong, 1985, 96 min

Ricky Lau

Typická hongkongská taškařice, tentokráte s lehkou příměsí horroru. Mistr s párem neschopných pomocníků se živí ochranou lidí před vampýry. Ti nejsou jen tak ledajací. Kupříkladu skáčou jako králíci, po nalepení zaklínadla na čelo znehybní, a pokud před nimi zatajíte dech, neodhalí vás. Náplní filmu je tedy sled více či méně humorných scén, ve kterých trojka trhlých "upírobijců" svádí kapku ekvilibristické souboje se zmalovanými vampýry, jednou vnadnou upírkou a škádlí se mezi sebou a s šéfem místní policie. Triky nic moc, masky také ne, herci se pitvoří jako blbci, ale suma sumárum je to nenáročná a zábavná psina na zabití nudného večera. A jako taková má u mě 7/10.(1.11.2005)

Hlupo by sa tento film dal oznacit ako Hong Kongsky Van Helsing. Ching-Ying Lam ako miestny exorcista disponuje sirokou skalou skutocne originalnych "hraciciek" a schopnosti na poter vampirov a duchov, pri ktorych by Hugh Jackman ofialovel od zavisti. Co ma potom, ze to ma prostucky dej, ked je to po vizualnej, zvukovej a hudobnej stranke tak vypiplane, ze som sa nestihol nudit ani sekundu. Naviac hororove sceny su ako vystrihnute z klasik ako Frankenstain - nevylakaju, avsak maju nadhernu atmotmosferu. A k efektom - Harryhausenova stop-motion animacie je taktiez zastarala, avsak ma svoju neopakovatelnu krasu. Podobne je to aj s efektami v Mr Vampire (ci inych ducharskych a wu-xia snimkoch). Maju obrovske caro a bez nich by to proste nebolo ono. Su proste skvele a basta. (9/10)(15.2.2008)

Upíři s dlouhými zelenými nehty hbitě poskakují snožmo, krásná dívka - duch spadne z kola po ráně větví do hlavy, policie je nebetyčně tupá a moudrý mistr má neschopné poskoky. Všichni se potkávají a mlátí a lepí si papírky na čelo ve více (spíš více) či méně vtipných až potrhlých situacích. Triky jsou otřesné, herci taky, ale to vůbec nevadí, spíš naopak. Roztomilá taškařice. Jo a nejblbější policisty mají asi vážně v Hong Kongu. :)(7.5.2007)

Mám pro tyhle přehnané komedie docela slabost. Kde jinde můžete vidět upíry směšně skákat?(6.1.2011)

skvělá hong-kongská taškařice, ze které se konečně dozvídám, jak je to v číně s upírama - mají dlouhé modré nehty, pohybují se jen skákáním snožmo, neuvidí vás když zadržíte dech a jde je zastavit přilepením papírku s kletbou na čelo:) Bezva úlet, který dokáže neznalého západního diváka opravdu pobavit.(21.11.2008)

Lam Ching Ying je výborný od začátku až do konce a Mr. Vampire je nehynoucí klasika. Všechny čínské upíří filmy mají obrovský šmrnc, protože ti jejich upíři jsou tak strašně jiní, než ti evropští. A Chin Siu Ho v roli naivního mladého hrdiny nezklamal. Kdo rád čínský humor, ten se hodně nasměje.(16.5.2008)