Reklama

Reklama

České zázraky - Série 2 (2021) (série)


Krotitel nebeského ohně (S02E06)

(epizoda)

Obsahy(1)

Kněz Prokop Diviš vynalezl bleskosvod. Přesto se uznání nedočkal. Čím si znepřátelil církev? Blesk je silný přírodní elektrostatický výboj produkovaný během bouřky. Zásah bleskem bývá v 80 procentech případů smrtelný. Ochranou před bleskem se v druhé polovině 18. století zabývali hned dva lidé. Americký vědec a státník Benjamin Franklin a pár let před ním český kněz Prokop Diviš. Nikdy se nepotkali a zřejmě o sobě ani nevěděli. Ten první se dočkal světového věhlasu, ten druhý zemřel v zapomnění. Diviš prováděl jednoduché elektrostatické pokusy. Při nich si začal uvědomovat, že blesk je vlastně obrovská elektrická jiskra a že její náboj by bylo možno z mraků vysát a odvést do země. Divišův bleskosvod nebyl nikdy veřejností uznán. Za vynálezce bleskosvodu je tak všeobecně považován Američan Benjamin Franklin, který uzemněný hromosvod teoreticky popsal již v roce 1753 a roku 1760 i zkonstruoval. Jeho stroj ale byl trochu jiný. Byl už úmyslně uzemněný a měl jen 1 hrot. Tento typ se používá dodnes. Přesto zůstává Divišův bleskosvod první, který doopravdy stál a fungoval. Při svém bádání se ze strany katolické církve nesetkával s velkým pochopením. Blesky tehdy vnímali jako boží trest. O racionální vysvětlení mechanismu jejich vzniku neměla církev zájem. Navíc mu vyčítali zanedbávání kněžských povinností. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Mylouch

všechny recenze uživatele

Překvapivá šíře aktivit osobnosti, kterou mám do paměti vtisknutou z někdejšího komiksového příběhu v Mateřídoušce a cest kolem Žamberka. Magia naturalis ()

Reklama

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokument, který nám ovšem, kromě informace, že p. Diviš muzicíroval a ve vztahu k poddaným si nezadal s jistým Lomikarem, neprozradil nic nového. Pobavil mě soudní znalec přes ochranu objektů, když uvedl cosi o "hromosvodu". Ano, něco takového existuje, dokonce instalace takového zařízení je o dost snazší než bleskosvodu - stačí na dvůr vynést stojan s mikrofonem - to je hromosvod, pane soudní znalče.___ Trochu to tam znám, čili nemohu nepozdravit Simču. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama