Reklama

Reklama

Běsnící moře

  • Francie Les Colères de la mer (více)
všechny plakáty
Francie, 2013, 88 min

Obsahy(1)

Podle Aristotela se lidé dělí na živé, mrtvé a námořníky. Pohlédněme do světa těch, kteří se umějí poprat s živly. Čím se tedy liší námořníci od suchozemců a proč se ocitají někde na poloviční cestě mezi světem živých a mrtvých? Co viděli? Co zažili, že mají takové výsadní postavení? Možná viděli a prožili plavbu rozbouřeným mořem. Za bouře se moře neřídí žádnými pravidly, vše je zapomenuto. Z oceánu je peklo a očistec. Nespoutaná příroda, kde se nedá o nic opřít, něčeho se zachytit Každý týden se potopí jedna loď, pohltí ji vichřicemi bičované vody. Rozbouřené moře vždy ohrožovalo námořníky. Bouře se vysmívá moderní technice i předpovědím meteorologů. I očekávaná bouře překvapí, nedá se totiž odhadnout, co způsobí. Jak porozumět těmto přírodním běsům? Půjdeme po stopách těch, kteří je zažili, sáhli si na ně, žijí s nimi, bojují s nimi, anebo je dokonce vyhledávají. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

sator 

všechny recenze uživatele

Moře je fascinující živel, dokument spíš průměrný... V dokumentu je zmíněna tragédie lodi Ocenaos z roku 1991, kterou při havárii námořníci včetně kapitána Yiannis Avranas (*1940) opustili a nechali pasažéry na pospas osudu. Její kapitán a někteří členové posádky byli sice usvědčeni z nedbalosti za útěk z lodi, aniž by pomohli cestujícím, co nezaznělo je, že  za takové jednání nebyl Yiannis Avranas nikdy potrestán a dál se plavil jako kapitán dalších lodí a trajektů. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Doteraz som si myslel, že medzi vášnivých samovrahov zaradzujeme predovšetkým horolezcov, ale oni sú aj na mori. Fakt blázni: https://dokumenty.tv/besnici-more-dokument/ ()

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele

Hodně mi v dokumentech vadí to přehnané umělé dramatizování.Vypravěčův dramatický tón překladu,když v pozadí někdo mluví zcela klidným neemotivním hlasem,či překládané dialogy s tím samým problémem.Tenhle styl prostě nemám rád.Záběry a i téma jsou v pohodě,ale pořád si uvědomuji jak se mě někdo snaží ochcat a vnutit nějaké pocity místo faktu. 60% ()

Zajímavosti (1)

  • V dokumentu je zmíněna tragédie lodi Ocenaos z roku 1991, kterou při havárii námořníci včetně kapitána Yiannise Avranase (*1940) opustili a nechali pasažéry na pospas osudu. Její kapitán a někteří členové posádky byli sice usvědčeni z nedbalosti za útěk z lodi, aniž by pomohli cestujícím, co však nezaznělo je, že za takové jednání nebyl Yiannis Avranas nikdy potrestán a dál se plavil jako kapitán dalších lodí a trajektů. (sator)

Reklama

Reklama