Reklama

Reklama

Juze

(festivalový název)
Trailer
Indie / Velká Británie / Francie / Nizozemsko, 2017, 93 min

Obsahy(1)

Má-li nadaný dospívající Santosh dosáhnout samostatnosti, dokončit školní docházku a vymanit se z pasti otrocké práce na plantáži, musí překonat překážku v podobě krutého plantážníka Juzeho. Snímek nesmlouvavě ukazuje bídu skrytou jen kousek od turistických letovisek indické Goy. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

javak810i 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru celkem realisticky pojatý pohled do složitého života v indických slumech. Příběh je na poměry festivalových snímků mladých režisérů překvapivě dobrý, ale trochu ho dobíjí "nudné" zpracování, které z 93 minut snadno udělá dvě hodiny (např. kompletní absence jakéhokoliv soundtracku). Slabší 3*, viděno na KVIFF 2017 ()

dennykr 

všechny recenze uživatele

Juze v průběhu vyprávění poměrně neobratně nabaluje různé narativní linky a motivy, aniž by s nimi jakkoliv zajímavě pracoval. Nenabízí nikterak zajímavý pohled do života mladého chlapce uvězněného v nepřátelském okolí, protože vypráví poměrně genericky a neobratně. Dokáže však zaujmout jinak. Naik zvládá pracovat s kamerou a inscenací v prostoru neuvěřitelně precizně. Velká část filmu je snímána v pohyblivém rámu, kamera se pohybuje (nejčastěji) horizontálně a neustále odkrývá nové objekty, kterým může divák věnovat pozornost. Naik ji staví do cesty překážky, takže není možné vidět vše hned, ale musíme si trpělivě počkat dokud nezmizí z rámu, aby odhalily zase něco nového. Někdy také inscenuje akci ve dvou plánech, které v jednom delším záběru postupně odkryje. Bohužel ani obratná práce s kamerou nevynahradí poměrně předvídatelný festivalový film o dospívání v nehostiném prostředí. Víc na blogu. ()

Reklama

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Klasický pohled za oponu dovolenkových resortů. Zatímco si bílý muž s blonďatou kočičkou dopřává kokosové mléko a kešu oříšky o pár kiláků vedle se odehrává skutečný život indické ultra chudiny, která tyto pochoutky zajišťuje. Pohled do slumu, kde mladý Santosh je vyloučený mezi vyloučenými, protože jeho fotr zabil svou ženu nebo tak něco. A Santosh je předurčen k poslušnosti a otrocké práci včetně šukání nemytých, tlustých, starých paniček z ghetta. Jenže on je chytrý a rád by studoval a měl pěknou mladou holku. No a to pak vznikají konflikty. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

52. KVIFF - Na mě byl tenhle film až moc syrový. Oceňuji, že se indický režisér pokoušel o dokonalé realistično a nezahrnul nás tříhodinovou stopáží a bollywoodskými tanci. K podobnému příběhu by se to vlastně ani neslušelo. Oceňuji ale i snahu o poctivé ztvárnění tamního indického světa v provincii Goa v místech, kam se bohatý západní občan jen tak nedostane. Naopak jsem ale bojoval se Santoshem a některými momenty ve filmu, bez kterých by film klidně mohl být krátkometrážní a pak bych ho ocenil úplně jinak. Neříkám, že je film vysloveně špatný, ale v daný moment mě opravdu neoslnil. ()

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Syrový obraz současné Indie. Santosh je mladý a chytrý, ale patří do špatné kasty. Puberťák hledá své místo ve světě a zároveň se snaží vymanit z mizerných podmínek. Žije se svou babičkou v ghettu plantážníka. Hned vedle turistického resortu, kontrast nemůže být větší. Aby mohl chodit do školy, je nucen sloužit jako hračka manželce plantážníka. Otázkou je, zda se mu podaří vymanit z podmínek předurčenosti. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama