Reklama

Reklama

Zimní bratři

  • Dánsko Vinterbrødre
Trailer 3

Obsahy(1)

V odlehlém těžařském městečku až za koncem světa žijí dva bratři. Pracují v dole, starší z nich žije neutěšený a drsný život jako všichni místní těžaři. Mladší Emil je v tomhle opuštěném místě ještě opuštěnější, než ostatní. Outsider uzavřený ve svém osamění, má kromě práce pro společnost jednu jedinou další hodnotu. Z chemikálií ukradených v továrně načerno pálí alkohol. Baví se snad pouze s Anou, po které tiše touží. Jeden z místních onemocní a vina padá na Emila a jeho pálenku. Spor mezi bratry a rodinou nemocného se vyhrotí až k násilí, do toho se Emil cítí bratrem podveden a zrazen, protože Anna, objekt jeho plaché touhy, se dala dohromady právě s ním. Najednou nemá nikoho a nemá už vůbec co ztratit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (19)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem nádherné, ale beznadějné prostředí. Pracovat tady očividně není vůbec jednoduché, to stejné potom platí o žití zde. Vždyť vycházet s ostatními je prakticky nemožné, to prostředí se prostě projevit musí. Hlynur Pálmason ho nejen dokonale využívá, ale ještě mu použitím fantastické hudby na vážnosti a depresivnosti přidává. Hudba je opravdu úchvatná, i když samostatně těžko poslouchatelná. Podobně je na tom i kamera, která lokace využívá, fantastická je především úvodní pracovní scéna. Dějově mám pocit, jako bych sledoval několik scén ze životů bratrů, které dohromady nelze spojit, velmi těžký film. Pozdější a z mého pohledu již dokonalý Bílý bílý den, byl podstatně "filmovější", či jak to říct. Každopádně již v Zimních bratrech předvádí Pálmason své dokonalé filmové postupy, obzvlášť co se kamery týče... již zde vložené "fotografie". Technicky je to bez debat dokonalé. 65% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velka skoda, ze tvurci chteli byt "artovi" za kazdou cenu a pribeh tim trochu (dost) trpi. Potom tech kokotu tam je opravdu vice nez je normalni, skryty vyznam jsem nenasel zadny. Ale atmosfera, zvuk, hudba a prostredi je uzasne, herecke vykony dobre. Jestli chce Palmason pokracovat v nastolenem trendu, tak doufam, ze v pristim filmu vymeni tezbu za nejakou drubezarnu plnou zamestnankyn.-). ()

Reklama

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

Důsledně a pouze prostředí dolu, lesa a ubikace; není alternativy, vymanění, spásy. Jediné místo mimo tuto enklávu, které se ve filmu objeví: nemocniční, v posledku úmrtní lůžko (nejde o spoiler). Vyfáráte na povrch, a zjistíte, že jste pořád dole. Odpouštím kameře lehkou manýru, vykoupila se lesními scénami s ozvěnou Démantů noci. I bránice se zachvěje a sluch nasytí. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film, který má opravdu silnou atmosféru. Důl na vápenec není zřejmě nijak atraktivním místem ani v létě, ve spojení se zimní slotou na povrchu, je to opravdu apokalyptické místo. K tomu si přidejte cosi, co v některém z minulých životů mohlo být nazýváno hudbou, a je vymalováno. Bohužel, samotný příběh obou bratrů mě nějak nezaujal, od čehož se odvíjí mé nižší hodnocení. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Přízraky ve tmě s hukotem strojů. Obrazy až hrozivé krásy, které režisér od začátku buduje. Nejde mu o sociální drama, ale vztahy v tomto působivém zapadlém světě. Krásná sexuální scéna, ale na můj vkus až moc penisů. Hlavní postava je tiše podezírána a nenápadně vyobcována. Spíše jde o jednotlivé situace, než o ucelený příběh. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 3. srpna 2017 na filmovém festivalu Locarno ve Švýcarsku. (ČSFD)

Reklama

Reklama