Reklama

Reklama

Jeden den ve Francii

  • Francie Un jour en France (více)
Francie, 2015, 93 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Během jediného dne procestujeme největší zemi západní Evropy a navštívíme její města i venkov, zavítáme na proslulé vinice i do národních přírodních parků... Francie je zemí kultury, historických památek, vinic a skvělého jídla. S čím se ale tato země v současnosti potýká? Jsou to rychle se rozrůstající města, problémy energetické infrastruktury, lodní a letecké dopravy i ochrany přírody. Nadějí do budoucna jsou lidé, kteří se vracejí na francouzský venkov, aby zde pěstovali kvalitní zemědělské produkty i fakt, že ve Francii výrazně přibylo lesů. Podíváme se do unikátního podmořského parku, i do letovisek, kde moderní technologie pomáhají zvládnout každoroční příliv turistů. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Po skvělém Jednom dni v Itálii velké očekávání jednoho dne v mé stejně milované Francii a pak bohužel o to větší zklamání. Nečekala jsem profláknutá klišé, tedy "Prováns" a samou Paříž, ale přece jen mi tam chyběla ta pestrost a větší spád, co byly u Itálie. Přišlo mi, že všechny části byly moc dlouhé a zbytečně podrobné, i když zajímavé. Nejvíc mi vadilo, že to celé bylo takové nefrancouzské, bez šarmu, studené, bez humoru, suché. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Francouzi chtěli ukázat světu, že jsou technologicky i vojensky na špici. Řeší stejný problém, i když stále berou 75% elektřiny z jádra, tak ve špičce kde brát? Proto jsou navzájem propojení s okolními státy a elektřinu si navzájem prodávají. Vedle toho pěstují víno a dál se tam děje to, co známe u nás. Velké širé rodné lány o x hektarech a pokud se někde staví superhypermarket, tak se nikdo neptá jako v Německu, jestli se bude parkovat podzemí nebo na střeše. Ne proč, zabere se přeci další a další orná půda, jako u nás. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Je sympatické na tomto dokumente, že nie je o kultúrnych pamiatkach a otrepaných turistických miestach. Takže žiadna Eiffelovka, žiadna Mona Lisa ani nič podobné a vlastne skoro žiadny Paríž, ktorý navštívime len okrajovo. Namiesto toho navštívime morskú hladinu, stredisko leteckej prevádzky a počas polovice filmu francúzsky vidiek a jeho poľnohospodárstvo, ktoré je skúmané zo všetkých strán. Turistika sa ale neobíde, pretože ide o turisticky najnavštevovanejšiu krajinu sveta. Zaujímavé sú aj odbočky k energetike, doprave, horským pastierom a ochrane horských masívov pred osídľovaním, takže s dokumentom som veľmi spokojný. Snáď si mohli odpustiť poznámky, že dnes je možné poslať fotografiu z mobilu cez celú zemeguľu, a dokonca aj na juh Francúzska. ()

adelina8 

všechny recenze uživatele

gabin(a) mi mluví z duše, lépe bych to neřekla. Ono je těžké udělat dokument o celé zemi trvající pouhých 90 minut. Lze to uchopit z mnoha směrů a úhlů, někomu zvolená témata sednou, někomu ne. A jsem ráda, že se to netočilo kolem Eifellovky, levandulí a baget. Dokument nakousl některá témata, která bych ráda poznala více do detailů, zároveň se věnoval i věcem, které jsou mimo můj zájem. Proto volím neutrální hodnocení. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama