Reklama

Reklama

Ecce Homo Bedřich Smetana

Česko, 2004, 53 min

Kamera:

Richard Špůr

Hrají:

Petr Kostka (vypravěč), Vladimír Dlouhý (vypravěč)

Obsahy(1)

Pohnutý život a geniální dílo velikána české hudby 1824–1884 v dokumentu Martina Suchánka. Skladatel Bedřich Smetana (1824–1884) je milován v Čechách jako zakladatel české národní hudby a ve světě je obdivován jako skladatel komické opery Prodaná nevěsta a cyklu symfonických básní Má vlast. Není snadné v krátkosti vylíčit život výjimečného umělce, který byl ve své době napadán pro své modernistické názory, který prožil soukromou tragédii (smrt tří dětí, smrt první ženy, neshody s druhou ženou) a který utržil největší ránu v roce 1874, kdy ztratil sluch. V posledních deseti letech života, navzdory hluchotě, napsal několik oper, cyklus Má vlast, smyčcové kvartety a množství virtuosních klavírních skladeb... Režisér Martin Suchánek ukazuje známého skladatele bez příkras se všemi světlými i temnými stránkami jeho života a poskytuje nám pravdivý obraz tehdejší doby. V tomto smyslu film nabízí nový pohled, nesnaží se stavět skladateli nekritický pomník. Tím nám odhaluje jedinečné hodnoty Smetanovy hudby i odvahu jeho životního boje s osudem. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Smetanova Vltava je jedna z najkrajších melódií, akú kedy ľudské ucho mohlo počuť. Je neuveriteľné, že celý cyklus dokázal vytvoriť za 19 dní a nikdy ju vlastným sluchom počuť nemohol. Už len preto obrovská pocta tomuto človeku, škoda len, že dokument má formu príliš opernú. Hoci Smetana je autorom opier, nemuseli sme 2/3 dokumentu počúvať neznesiteľné árie. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Precizní průvodce Smetanovým životem, naštěstí ne až tam moc suchopárně školometský. Zajímalo by mě, třeba proč se s ním rozešla druhá manželka, kterou si bral jako osmnáciletou. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama