Boží dar - příběhy českých potravin - Série 6 (2022) (série)
Obsahy(1)
Vepřové sádlo má v české gastronomii jednoznačně nezastupitelné místo. Za dob, kdy nebyly lednice, se sádlo užívalo ke konzervaci masa i jako léčivé mazání na bolavá místa. I proto je i dnes sádlo základem léčivých mastí i řady produktů v kosmetice. Používá se v gastronomii jako tuk na smažení i k přímému konzumování. Významným sádelným českým plemenem vepře je přeštické prase. Genový fond a největší chov v ČR se nachází v Mladoticích. Právě odsud pochází většina českých přeštických prasat. Druhy sádla se pak liší dle plemen prasete i oblastí, kde se prasata chovají. Zatímco Italové preferují svůj olivový olej, my v Česku nedáme na vepřové sádlo dopustit. Dozvíme se, proč bylo přeštické prase v chovném plánu téměř vyhubeno. A je vůbec jezení sádla zdravé a co na to říkají nové trendy zdravé výživy? (Česká televize)
(více)Galerie (5)
Photo © Česká televize
![Boží dar - příběhy českých potravin - Sádlo - Z filmu](http://image.pmgstatic.com/cache/resized/w663/files/images/film/photos/166/801/166801246_c920b5.jpg)
Photo © Česká televize
![Boží dar - příběhy českých potravin - Sádlo - Z filmu](http://image.pmgstatic.com/cache/resized/w663/files/images/film/photos/166/801/166801247_7e4e07.jpg)
Photo © Česká televize
![Boží dar - příběhy českých potravin - Sádlo - Z filmu](http://image.pmgstatic.com/cache/resized/w663/files/images/film/photos/166/801/166801248_0fe54e.jpg)
Photo © Česká televize
![Boží dar - příběhy českých potravin - Sádlo - Z filmu](http://image.pmgstatic.com/cache/resized/w663/files/images/film/photos/166/801/166801249_2c1f3b.jpg)
Photo © Česká televize
![Boží dar - příběhy českých potravin - Sádlo - Z filmu](http://image.pmgstatic.com/cache/resized/w663/files/images/film/photos/166/801/166801250_e530e9.jpg)