Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co má vlastně v životě největší cenu a co také může být dárkem? Pohádka pro všechny děti a rodiče ve znakovém jazyce tlumočená do češtiny. Pohádka Nejkrásnější dar navazuje na započatou tradici vánočních příběhů pro sluchově postižené. I tentokrát se rolí ujali výhradně neslyšící herci a celý příběh je ve znakovém jazyce. Chybět samozřejmě nebudou ani český dabing a skryté titulky. Hlavní postavy – kouzelník a čarodějnice, které opět skvěle vytvořili Antonín Zralý a Zlatuše Kurcová, chtějí vyhrát soutěž o nejkrásnější dar pro princeznu Nelu k jejím patnáctým narozeninám. Jejich cíl je zpočátku spíše zištný, v sázce je místo u dvora s bytem a stravou, ale postupně oba zjistí, že podělit se s někým o radost i trápení je mnohem cennější. Že pomáhat a mít rád je lepší než škodit a závidět. K tomu všemu přispěje i Janek, chlapec s čistým srdcem, který nakonec princezně ten nejkrásnější dar opravdu dá. Tím darem je láska. Ale tu přece může rozdávat každý člověk, zdravý či s postižením, slyšící nebo neslyšící. A právě toto poselství bychom nejen ve dnech svátečních chtěli naší pohádkou předat. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Wyrdas 

všechny recenze uživatele

Neslyšící možná tento projekt ocení, mě to však neučarovalo vůbec. Neslyšící přeci neznamená, že je člověk i mentálně postižený - což si holky evidentně neuvědomily. Nemůžu se zbavit dojmu, že čistě z pohádky beztak půlku věcí neslyšící dívák "nueslyší" a i kdyby ano, moc by z toho neměli. Je to hodně jednoduché a vysoké hodnocení si můžu vysvětlit jen jistou schovívavostí vůči záměru. Ale je záměr skutečně vše? Nemyslím si. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Milá pohádečka na které oceňuji že si herci dali tu práci se znakovou řečí. A líbil se mi závěr kde se ježibaba s kouzelníkem do sebe zamilují a rodiče princezny jim dovolí bydlet na zámku. A to vše díky dobráckému mládenci. Akorát když jsem viděla princeznu a toho mládence, tak to bylo samozdřejmě hned pro mě předvídatelné. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Škoda promarněného námětu. Ten byl totiž velmi nápaditý a sliboval lepší podívanou. Však v samotné pohádce došlo na pár zajímavých nápadů. Například když kouzelník a čarodějnice sledují zprávy v kotli. Jenže po zadání úkolu pohádka padá do nudy. Oba dva si totiž se zadáním nevědí rady a tak následuje přehlídka přemýšlení a pokusů, které ale zábavné nejsou. A tady se právě dalo vytěžit víc. I když je pohádka pro neslyšící, tak dialogy jsou totálně pitomé. Přitom ve znacích může být i mnohem lepší scénář, hluchý neznamená jednoduchý. Řada dovětků není přeložena, takže nevím, nevím kolik skutečně sluchově postižení z pohádky budou mít. Poučení samozřejmě závěrem je, že nejkrásnější dar není hmotný. Jen dodám malou chybku, které jsem si všiml. Když začala čarodějnice vařit svůj lektvar byla před chalupou tma. O pár chvil později však kluk míří na zámek a najednou je světlo a den. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější dar je třetí pohádkou ve znakové řeči z produkce České televize. Pro každého, kdo se na ni podíval, je to takový experiment. Je to něco nového, originálního, ačkoliv nic fascinujícího. Za jedno shlédnutí to ovšem stojí. Je zajímavé vidět pohádku z jiného pohledu. Příběh je poměrně jednoduchý a při půlhodinové stopáži rychle utíká. Je o tom, jak princezna touží po nejkrásnějším daru a přitom sama neví, co to je. A ostatní na to mají přijít. Do finále se dostanou čaroděj s čarodějnicí, ale... Jejich chaloupky jsou vyloženě studiovou záležitostí a dost se se všemi detaily povedly. Mají listí na zemi, spoustu pavučin, ty komůrky jsou fakt hodně propracované. Pak se ještě natáčelo v zahradě nějakého zámku, to už tak úchvatné nebylo. Asfaltová cesta v parku doslova bije do očí. Z herců se mi nejvíce líbila srandovní čarodějnice, která vyniká nad všemi ostatními. Ovšem nejlepší byly stejně televizní zprávy v hrnci. [29. hodnocení, 5. komentář, 64%] ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Nedokážu posoudit z pohledu neslyšícího, ale z mého to bylo celkem blboučké. Příběh je velice prostinký a přidané zvukové efekty "filmu" pouze škodí. Nejsem si teď jistý, zda nebyl film původně zcela bez zvuku a proto byly přidány nepatřičné zvukové efekty, ale každopádně se mi nelíbily. Herce hodnotit nebudu, dabing byl celkem v pohodě. Sledovatelné, s přijatelnou stopáží, ale pro slyšícího to na opakované shlédnutí není. 40% ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama