Reklama

Reklama

První sedma

všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární / Sportovní
Československo, 1983, 18 min

Obsahy(1)

Ráno u snídaně by si dvoumetrový Drobek nikdy netipnul, koho bude mít dneska za parťáka. Čeká na kamarády, co mají přijet lokálkou, ale ještě před nimi se ho přišel zeptat, jestli by nešel lézt, jedenáctiletý kluk ze sousedství. Je mezi nimi rozdíl málem 100 kilo čisté váhy a skoro metr na výšku, ale Dan Stránský se už nepovažuje za malého – už tahal i „šestky od Páleníčka“. A tak spolu vyrazili na jednu z dominant Adršpachu, legendárního Starostu. (chamonix)

(více)

Recenze (2)

Zajímavosti (5)

  • V závěrečné scéně při slaňování je v pozadí vidět skalní věž „Milenci“ s tehdy ještě špatně zamaskovaným nápisem: „21. SRPEN FŮJ,“ který se na věži objevil 21. srpna 1969 jako protest k výročí okupace. Nápis vydržel několik dní, jelikož VB nemohla najít nikoho, kdo by onen nápis smazal. Nápis se objevil ještě jednou, a to 21. srpna 2018 jako připomínka historie a násilné okupace sovětskými vojsky. Nápis byl však tentokrát napsán křídou, a tak by při větším dešti zmizel. Kvůli mediálnímu ruchu okolo se ale místní horolezecký oddíl rozhodl nápis smazat k udržení dobrých vztahů mezi horolezci a ochranáři přírody. (Maulincio)
  • Lezci lezou na jednu z nejznámějších věží v Adršpašských skalách – na Starostu. Lezou „starou cestou“ obtížnosti VIIa (RP VIIc), kterou poprvé vylezli Hans Schlesinger, H. Jäpelt a W. Feigel 30. 5. 1928. (Maulincio)
  • Film byl natočen během jednoho víkendu. (Maulincio)

Reklama

Reklama