Reklama

Reklama

Vhodné oblečení podmínkou

(TV film)
  • Francie Tenue correcte exigée (více)
Francie, 2016, 52 min

Režie:

Julia Bracher

Scénář:

Julia Bracher

Obsahy(1)

Milionové róby, bosé nohy, džíny v opeře. Všechno už tu bylo, je a bude, bez ohledu na módní diktáty... „V čem to chceš zase jít ven? Co tomu řeknou lidi?“ Tuto nebo podobnou otázku dostalo v průběhu věků mnoho a mnoho dívek a žen, ne vždy ale byla stejná náplň takové obavy. Například žena, která se odvážila v šedesátých letech dvacátého století předstoupit před britskou královnu v minišatech by o několik stovek let dříve patrně skončila na hranici coby čarodějnice. V dnešním dokumentu nás historici módy provedou pestrým světem dějin odívání a ukážou nám tajemství muzejních sbírek i řadu zajímavých filmových i televizních záběrů ilustrujících fakt, že móda se točí v kruhu a ke slovu se v ní jednou za čas dostanou třeba i středověké špičaté škorně. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

"Červené spodní prádlo si zachovalo nádech erotiky, ale já jsem starší muž. Mladí by si mysleli něco jiného". Aktuální je pasáž proč šokuje roztrhaná krása. Job si v zoufalství roztrhal košili. Když chtěl umělec zpodobnit hněv, maloval ženu trhající si šaty, protože přišla o rozum. Dnes možná ženy s roztrhanými džíny zřejmě také vyjadřují, že přišli feministicky o rozum a jsou rozzuřené. V dokumentu se dozvíte, že tabu prolomila hnutí na okraji. K nejznámějším patří subkultura punk. Ti ukázali odpor k společnosti i tím, že nosili roztrhané oblečení. Chtěli jednak vzbudit dojem chudoby, bylo v tom i image rebelství a hlavně se vymezovali vůči módě jako takové. "V prvé řadě piece a love, to je celý". Nechápou, jak mohli předchozí generace dopustit druhou světovou válku a válku ve Vietnamu. Punkáčský šatník kombinuje zdánlivě nepřijatelné a nesladitelné prvky, zesměšňuje, vyznává nihilismus. Pobavil mě punker, který zde říká "Podívejte se mile na partnera, plivněte na vlasy a upravte". ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: český název Vhodné oblečení podmínkou aneb Když oblečení způsobí skandál; originální název Tenue correcte exigée - Quand le vêtement fait scandal. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama