Reklama

Reklama

Zdaleka

  • Venezuela Desde allá (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Zavedený padesátník, majitel dílny na zubní náhrady Armando si na ulici vyhlédne Eldera, problémového mladíka, který se s obtížemi protlouká životem na periferii venezuelského hlavního města Caracas. Co začne jako pouliční prostituce se záhy změní v málomluvný, nepředvídatelný a nevyrovnaný vztah, v němž se oba aktéři snaží překonat prvotní agresivitu, distanci a jizvy z vlastní minulosti. Lorenzo Vigas ve svém debutu pracuje s důslednou distancovaností, radikálním výpustkovým vyprávěním a odosobněnými kulisami caracaské periferie. Bouřlivý vztah se tak mění ve zneklidňující sled nedořečených útržků, jejichž síla spočívá právě ve vzdálenosti, kterou film od svých postav udržuje. Zdaleka je působivým obrazem citové vyprázdněnosti, manipulativnosti i toho, že někdy je právě sblížení s jiným člověkem tím, co může nakonec fatálně odhalit nepřekonatelnou hloubku naší samoty. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (26)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Upřímně? Vyprázdněná hra na efekt, ze které i přes minimum plnovousů a matéčka čpí rádobyartové hipsterství na míle daleko. Hezké, leč banální myšlenky o lásce a přátelství jsou podané bez schopnosti přenést emoce. Spousta zbytečných a nikam neplynoucích záběrů zklame stejně jako nevysvětlené a dost nahodilé motivace. Kdo bude chtít hodně šťourat, určitě si smysluplná dílčí témata najde, ovšem jako celek velké zklamání. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

1* k tomuto dílu musím být hodně kritický a vlastně nechápu jak mohlo něco takového dostat cenu na festivalu. Už samotná kamera je podivná a často se soustřeďuje na věci mimo obraz a divák si má nejspíš domýšlet. To bych ještě bral, ale příběh mi přijde už hodně ujetý a vůbec nechápu motivace v chování obou hlavních představitelů. Takže pokud si troufnete na tento film, tak se připravte na těžkou a drsnou atmosféru - pro středoevropana určitě, minimalistické artové provedení a buď vypnete mozek, nebo se Vám bude vybavovat jen samé PROČ..., na které mi nikdo nejspíš neodpoví. A buhví jestli by mu rozuměli samotní venezuelané ;-) [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 2 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Já už jsem na podobný typ festivalových filmů úplně alergický. V tom, v čem někdo vidí promyšlené vyprávění a důmyslně úmyslné vypouštění informací, v tom vidím bohužel už jen pseudoartové pozérství, schovávající za zcela wtf motivaci postav a celé psychedelické dění, nějaký vyšší princip filmového umění. No way, tohle už nějak nedávám. 2/10 ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Velice dobré herecké výkony obou hlavnich představitelů a výborná kamera udržely mou pozornost po celou stopáž filmu. Nevím, zda to bylo nepříliš kvalitními titulky a jejich občasnou absencí, ale bylo dost obtížné orientovat se v jednání hlavních postav. Možná to také bylo trochu jinou mentalitou, kterou Venezuelané oproti nám Evropanům určitě mají. Námět týkající se vztahu staršího muže, který rozhodně netrpí finančním nedostatkem a mladíka, jež má hluboko do kapsy, mě však upoutal. Přikláním se tedy ke slabším čtyřem hvězdičkám. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nekomunikativní vyprávění, omezující informace o ústředních postavách na to, co právě vidíme, nám moc odpovědí neposkytuje. Pochyby přetrvávají i po dějovém zvratu na konci filmu, který otázky ohledně motivací Armanda a Eldera nezodpovídá, pouze nastoluje další. Jakkoli přesvědčivé jsou herecké výkony obou představitelů, z jejichž reakcí si často musíme domýšlet, koho nebo co zrovna pozorují, nepomáhají ani pochopit jednání postav, ani zmírnit odtažitost celého filmu, na které se výrazně podílí nezaujatý pozorovací styl dlouhých statických záběrů. Je na nich poznat, jak moc si režisér a kameraman dávali záležet na kompozicích, určité vzdálenosti herců od objektivu nebo hloubce ostrosti. V záběrech s Elderem například vidíme více dění v pozadí, což odpovídá mladíkově výraznější interakci s vnějším světem. Armandova izolace od okolí je oproti tomu zesílena záběry, které jej z okolního prostoru vyčleňují. Zejména zásluhou jasného, důsledně dodržovaného autorského konceptu je Zdaleka pozoruhodnou studií dvou kontrastních charakterů. Výpověď o životě v současné Venezuele ale nenabízí. Podobný příběh by se mohl odehrát prakticky v libovolném městě. Také v zanedbatelném zohlednění vlivu místa a doby na chování hrdinů je Zdaleka k vlastní škodě až příliš důsledně minimalistickým filmem. 65% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Snímek Zdaleka získal prestižní ocenění Zlatý lev v Benátkách, nejstarším filmovém festivalu na světě. Hlavní cenu festivalu filmu Zdaleka předala porota v čele s režisérem Alfonso Cuaronem, v porotě ten rok zasedly i herečky Elizabeth Banks či Diane Kruger. (Zdroj: Film Europe)

Související novinky

La Película spouští předprodej

La Película spouští předprodej

06.02.2017

Postapokalyptické sci-fi, mrazivé thrillery, ztřeštěné komedie, psychologická dramata, ale i zdánlivě všední příběhy obyčejných lidí či naopak snímky otevírající tabuizovaná témata - festival La… (více)

Reklama

Reklama