Reklama

Reklama

1915: Bitva o Gallipoli

(TV film)
  • Německo Gallipoli 1915
Německo, 2015, 52 min

Režie:

Andrea Vogt

Obsahy(1)

Bitva o Gallipoli se stala jednou z nejkatastrofičtějších britských vojenských akcí. Šest měsíců dlouhé boje připravily o život tisícovky vojáků a vedly až k pádu britské vlády... Od prvního dne, kdy se Turecko v listopadu 1914 zapojilo do první světové války, měli Britové ambiciózní plán. Chystali se dobýt a obsadit Dardanely: strategicky nejdůležitější úžinu v celé Evropě, jedinou, kterou dosud nedrželi ve svých rukou. Osmanská říše přišla o většinu území na evropském kontinentu, ale její vojenské síly právě prošly významnými změnami. Byly tedy dobře připravené na střet s nejmodernější armádou a námořnictvem světa. Díky skvělému velení generála Mustafy Kemala a německého poradce Otty Limana von Sanderse se osmanským vojskům podařilo odrazit invazi britských a francouzských sil, které podporovaly imperiální kontingenty z Austrálie, Indie a Nového Zélandu. V bitvě o Gallipoli utrpěli Britové porážku nejdříve na moři a pak i na souši. Dokument je vůbec první příležitostí sledovat příběh jednoho z nejslavnějších vojenských střetů z obou stran konfliktu. Podívejte se, jak došlo k rozhodujícímu okamžiku moderních tureckých dějin a smutné porážce arogantního britského vedení, kvůli kterému padlo 400 tisíc mužů. (TV Prima)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Příjemné hororové vyprávění u piva o paintballu australských a britských nácků toužících po dobrodružství , kde padlo půl milionu vojáků. ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Páteří dokumentu je střídající se vyprávění tureckého historika Kenana Celika a jeho britského kolegy Stephena Chamberse doplněné navazujícím komentářem. Oba se pohybují na autentických místech a komentují průběh bitvy. Jakékoliv hrané rekonstrukce vynechány (díkybohu), pouze dobové fotografie, autentická místa a faktické hodnocení. Pro nezasvěcené může být trochu náročnější orientace ve jménem a místech. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Informácie od historikov , ale aj potomkov tých, ktorí to zažili. Ale spracovanie je také všelijaké, len nie veľmi pútavé. V podstate dosť veľa kecov, ale obrazový materiál slabý, málokto si urobí dobrú predstavu o tom, čo sa vlastne pri Gallipoli stalo. A pritom šlo vraj o Churchillovu vojenskú katastrofu. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem hrůza. Tak špatně udělaný dokument ospravedlňuje snad jen to, že ho natočili Němci. To opravdu nejsou proslulí tvůrci dokumentů. Střih by udělal lépe student filmového kroužku. Natáčení lokací probíhalo kolem oběda, kdy je nejhnusnější světlo v krajině, ale němci zřejmě dlouho vyspávali a večer se jim už točit nechtělo. Švenky ze špatné kompozice do ještě horší. Barva, kontrast... vážně všechno bylo mizerné. Grafika jak z dvacetpět let staré Cestománie. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama