Reklama

Reklama

O zaniklé Karvinné

(amatérský film)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Málokdo ví, že nedaleko současné Karviné stála ta původní, s dvěma N. Bylo to město jako každé jiné, našli byste tam krásnou radnici, dva zámky, kostel pro 4000 lidí, nemocnice, školy a další budovy. Jen v koloniích bylo téměř 1000 domků. Protože dokonce ani každý karviňák neví, že stála nějaká Karvinná, natož celkově lidé z republiky, rozhodla se režisérka Monika Vodáková s přáteli natočit dokument. (StarAmateur)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Příjemné vyprávění pamětníků u čaje. Pobavila mě ta pronajímaná "teplá postel" kdy jeden horník spal a druhý byl na směně. To samé bylo také na Kladně. ()

Reklama

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Nebyl to špatný dokument, ale víckrát už bych ho vidět asi nemusela. Líbily se mi fotky staré Karviné a velice pěkný projev o Karviné historičky Libuše Kolkové. U ostatních historiků mě vadilo že vykládali o svém životě který s Karvinou nesouvisel. Jinak mě velice mile překvapil ten závěr kdy byla zobrazovaná současná Karviná s různých úhlů pohledu a do toho hrála prvorepubliková písnička Děkuji bylo to krásné což já můžu. Takže tímto posílám srdečný pozdrav do půvabné Karviné. :-) ()

korok 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film o dnes již neexistujícím městečku Karvinné, který pro ty, kteří nebydlí v nové Karviné, jejím okolí, či z něj nepocházejí asi nebude příliš zajímavý ale pro obyvatele této oblasti se vztahem k historii určitě. Autorům, kteří se o něj postarali, ve svém volném čase, patří uznání a velký dík. Nedávno jsem přečetl knihu Zmizelá Karviná autorky Ireny Hajzlerové a tento dokument tak byl skvělým doplněním. Vzhledem k tomu, že pracuji v železniční stanici právě v oblasti staré Karvinné, je mi toto téma velmi blízké. Názvy jako Solca, Hohenegger, York, Barbora, které padají v dokumentu, jsou zde nyní názvy kolejišť. :-) Dokument obsahuje rozhovory s pamětníky, historiky, spoustu krasných dobových fotografií a i několik hraných scén. Nechybí ani porovnání vzhledu určitých míst tehdy a dnes. Z původní Karvinné existuje již prakticky jenom šikmý kostel sv. Petra z Alkantary a hřbitov vedle. Existuje však ještě jeden zapomenutý hřbitov v nedalekém lese, který se v nedávné době snažila skupina dobrovolníků "zrenovovat", když byl zarostlý travním porostem, stromy a keři. Tento pozůstatek v dokumentu chybí. Po shlédnutí se mi vkrádá otázka, zdali všechna ta těžba, poddolování, bourání vesnic s tím spojené a totální devastace krajiny stála za to? Nebylo by lepší, kdyby tady ta těžba uhlí nikdy nepropukla ale stará Karvinná, by stále stála (včetně třeba nádherného kostela, který připomínal katedrálu) a nejen ona ale i části Louk, Darkova, Starého města, Ráje, Orlové a další. Opravdu to zdejšímu kraji přineslo takový ekonomicko-hospodářský prospěch? Z pohledu zaměstnanosti jistě, jenže velká část obyvatelstva, se tady přistěhovala právě díky šachtám. Bez šachet, by tady tito lidé nikdy nepřišli a pracovali by jinde, ve svých krajích odkud přišli. Pohledy z dronu na tuto oblast a samá viditelná uhelná kaliště je velmi nepěkný a smutný. Shlédnuto včetně bonusů "Co se nevešlo do dokumentu". ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Jedno z dilemat, které musela režisérka vyřešit bylo, jak podat milostnou tragédii ze zámku Solca. Ačkoli obyčejní lidé často věří tomu, že mladý hrabě Jindřich Larisch-Monnich, který zemřel 28. 5. 1933, spáchal sebevraždu z nešťastné lásky, v dokumentu se filmaři nepřiklánějí na žádnou stranu. Oficiální verze je dětská obrna. Pravdu se zřejmě již nedozvíme. (StarAmateur)
  • Příprava natáčení trvala asi půl roku, během této doby režisérka sháněla informace, řešila historii s pamětníky a historiky. Mimo jiné pátrala po hrobu nešťastné služtičky, která vyskočila z okna nejvyššího patra zámku Solca. Společně s pamětníky byla nejdřív na falešné stopě. (StarAmateur)
  • Na místě, kde stála původní Karvinná, naleznete už jen křivý kostel sv. Petra z Alcantary, hřbitov a těžní věže bývalého Dolu Gabriela. Toulkami v pustinách můžete objevit nějaké kapličky a zbytky krásného zámku Solca – již pouze cihly. (StarAmateur)

Reklama

Reklama