Reklama

Reklama

Krajní meze - Série 4 (1998) (série)


Sarkofág (S04E19)

(epizoda)

Recenze (3)

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Perfektní díl. Uvěřitelné prostředí archeologů objevujících pohřebiště  kdesi v horách, realistické dialogy i psychologický vývoj uvnitř týmu, hutná atmosféra s náznaky survival hororu a lá Predátor. První dvě třetiny byly opravdu dobré, přesné, slibné. V poslední třetině už se objevovaly nelogičnosti a klišé (hemžení pod mikroskopem) a už to lehce drhlo. Závěr byl jednou ze dvou možností, jak tento díl "outerlimitsky" zakončit. Asi se mi líbí o něco méně než druhý, pesimistický. Ale není špatný, jen trochu pohřbil tu před tím tak dobře budovanou atmosféru obav až strachu. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krajné medze mali vždy problém s rozpočtami, takže vyzerali nejeden raz vizuálne hnusne, lacno a, nuž, televízne. Konkurenčné Akty X tiež nedisponovali monštruóznom rozpočtom 100 miliónov dolárov na jeden diel, ale neviem ako, ale darilo sa im pôsobiť filmovejšie, kvalitnejšie, dôstojnejšie. Krajné medze: Sarkofág sa našťastie odohráva plus-mínus v jaskyni, čiže toto ešte produkcia ako-tak zvládla: dať dokopy kulisu, ktorá vyzerá v rámci možností realisticky, pavučiny, kamene, hnusná podlaha a do rohu postavili nejaký prístroj, aby to vyzeralo ako vedecká archeologická expedícia. Čo ma na tejto časti zaujalo najviac, to bolo samozrejme jej ladenie do hororovej podoby. Flashbacky sa neustále opakujú a vyzerajú otrasne, ale nad celou epizódou sa vznáša príjemne hororová, tiesnivá a pochmúrna atmosféra. Neviem, čo viac mi to pripomenulo, treba dodať, že Krajné medze vždy rady vykrádali slávne filmy a seriály, ale asi Vec. Vec prirodzene jemne opajcovali aj Akty X, ale ich príspevky na túto tému (Ľad z prvej série, Ohnivák z druhej) boli predsa len o stupienok vydarenejšie. S Carpenterovým legendárnym sci-fi hororom to ale napokon nie je až také horúce, spočiatku sa to síce tvári ako Vec, alebo Predátor, pričom dosť to pripomína aj skvelý pračlovečí úvod z filmových Aktov X, ktoré mali premiéru v rovnakom roku (1998), takže neviem, kto koho vykrádal a či vôbec niekto niekoho, ale skôr áno, ako nie. Tentokrát sa mi dokonca páčila aj maska, s prižmúreným okom. Po hereckej stránke ide (prirodzene v rámci Krajných medzí) o nečakane „hviezdny“ kasting: šéfku expedície si zahrala Lisa Zane (Freddyho smrť – Posledná nočná mora), jedného jej člena Robert Picardo a mimozemšťana dokonca sám pán Doug Jones, známy predstaviteľ monštier a iných neľudských bytostí vo filmoch Guillerma del Tora (Hellboy, Mimic, Faunov labyrint). Na konci sa to ale tradične po...kašľalo a celkové vyvrcholenie (konzervačný plyn???) to opäť vrátilo do béčkarských vôd. ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Holodoktor z Voyageru, opět jako záporně/nezáporná postava. Sem se hodí ovšem o 100% víc, než do Smallville. Jinak, tu 5. jsem dal kvůli závěru, který překvapil a byl (jak je ostatně u této verze Outer Limits zvykem) velmi emoční a tak. Komorní archeodrama s přesahem do budoucnosti. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama