Reklama

Reklama

Létat jako pták

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva přátelé (Nicolas Cage a Matthew Modine) se vrací z války ve Vietnamu, z níž si oba nesou své šrámy. Jeden utrpěl fyzická zranění, druhý má duševní trauma. Žije v představě, že se proměnil v ptáka - tvora, který ho odjakživa fascinoval. Vystoupejte do nových výšin v tomto strhujícím a podmanivém filmu, v jehož hlavních rolích se představí Matthew Modine a Nicolas Cage. Pírko (Matthew Modine), veterán z války ve Vietnamu, sedí téměř v katatonickém stavu na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny. Přivedla ho sem představa, že je jedním z opeřenců, o kterých už jako malý chlapec snil. Jeho psychiatr se rozhodne povolat na pomoc Pírkova nejlepšího přítele z dětství Ala Columbata (Cage). Al, který si z války přinesl své vlastní šrámy, se zoufale snaží přivést kamaráda zpátky do reality. Odpověď možná spočívá hluboko v jejich dětství, kdy si podivín Pírko poprvé navlékl křídla a lehkovážný Al mu pomohl vzlétnout. Film Křídla je příběhem o věrném přátelství. Zčásti komedie, zčásti drama. Zčásti něco, s čím jste se ještě nikdy nesetkali. Připravte se na vskutku povznášející zážitek. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (94)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Křídla a létání jako metafora nedosažitelné svobody se ve filmu stále opakují a přitom nenudí, protože vždy poněkud posouvají svůj význam. Tak se i ze svobodné radosti z letu může stát metafora válečných hrůz (vojáci ve vrtulníku) nebo dokonce smrti (letadla shazující napalm). ____ Jenomže z příběhu dvou válkou zraněných kamarádů příliš trčí literární předloha, chyběla mi větší uvolněnost. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní film, ale líbil se mi. Je to zatím nejstarší role Nicolase Cage, v níž jsem ho mohl vidět, a musím říci, že už tehdy coby 20 letý mladík hrál velmi dobře. Stejnojmennou románovou předlohu Williama Whartona jsem nečetl, ale soudím, že by to mohl být zajímavý text, který by celkem stál za pozornost. Film retrospektivně vypráví o osudech jednoho nerozlučného mužského přátelství a psychických traumatech z války, tzn. je to relativně ambiciózní podívaná, která chce na diváka hodně zapůsobit. V mém případě se to povedlo - ten film obsahuje celou řadu dechberoucích momentů, které jsou samy o sobě za pět hvězd. Plný počet nakonec nechci dát hlavně proto, že jsem film viděl v televizi v příšerném českém dabingu, který bohužel stáhl výsledný dojem z filmu trochu dolů. Vidět to ale v kině a v původním znění, pak není co řešit. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmových restů, který jsem měl. Dva kamarádi, jeden lehkovážný a impulsivní, druhý introvertní a krapet zvláštní, kterým do života krutě zasáhla válka. Vyrůstali v chudém filadelfském předměstí, vymýšleli hlouposti a jeden respektoval fascinaci toho druhého světem opeřenců. Plní „zážitků“ z vietnamské války se potkávají na oddělení psychiatrické léčebny: jeden se zraněním obličeje tam navštěvuje druhého, zásadněji zraněného – na duši. Odmítá jíst, nekomunikuje a propadá do představ, že sám je ptákem. Setkání by nakonec mohla být terapií pro oba. Cesta ven, respektive zpátky do reality ovšem rozhodně nebude snadná. Kousek osvědčeného a žánrově i tematicky univerzálního Alana Parkera patří k dílům, která se vracejí k traumatům, jež zaoceánské společnosti způsobila nechvalně proslulá účast ve vietnamské válce. Drama o síle přátelství stojí na bedrech hereckého dua Nicolas Cage a Matthew Modine, kteří jsou velmi dobří. Stejně jako Parkerovo vizuální cítění. ()

Woody77 

všechny recenze uživatele

To je typ filmu ,ktorý mám rád. Alan Parker dal tomu filmu dušu a to dnes nie je pravidlom. Dráma kde hrajú hl. postavy Matthew Modine, Nicolas Cage, sa odohráva koncom 60-tych a zač.70-tych rokov počas Vietnamského konfliktu a práve tento konflikt stojí v pozadí tohto filmu. Neodohrávajú sa tu žiadne veľkolepé vojnové scény avšak aj keď tam nie sú prítomné, divák si uvedomí hrôzu prežitých zážitkov Ala a Birdyho. Jeden sa z toho čiastočne otrasie avšak druhý sa zmení. Po oslobodení alebo úteku zo zajatia prestane vnímať skutočný svet a chce sa stať vtákom o čom sníval už od malička. Dej filmu je rozdelený na tri časti v prvej sa zoznámime s chlapcami ktorý vyrastajú v americkom meste a užívajú si svoje sny a túžby napriek tomu ,že obaja majú iné priority . Druhá časť trvá iba chvíľu ,ale Parker do nej dal perfektnú myšlienku bolo to v okamihu keď Al odchádza do Vietnamu a Birdymu zahynie jeho obľúbený vták. Tretia časť sa vlastne odohráva už v ústave pre poruchy správania kde je Alovou úlohou priviesť späť Birdyho. Toto spočiatku vyzeralo ako Syzyfovská práca avšak v istom okamihu sa to zlomilo a vojnou poznačený veteráni začali útek za ″slobodou″ vetou CO JE ? ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou velkých přátel v podání nekompromisního Alana Parkera. Tento režisér umí dodat hodně syrový až nehezký materiál. Jeho filmy jsou prostě "jiné". Za všechny bych mohl jmenovat například Angel Heart nebo Půlnoční expres. Nicolas Cage se ukázal už kdysi dávno jako velmi talentovaný herec a tady překvapil hodně vymakanými břišáky. 65% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (9)

  • Matthew Modine se ucházel o roli Ala, ale Alan Parker ho raději obsadil do role Birdyho. (CliffLee)
  • Pro Petera Gabriela to byla první zkušenost se skládáním hudby pro film. Jako základ pro všechny písně použil Gabriel skladby ze svého třetího a čtvrtého alba. (HellFire)
  • V novele, které film inspirovala, sloužili vojáci ve 2. světové válce, to bylo ale pro účely filmu změněno na Vietnam. (CliffLee)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama