Reklama

Reklama

Mariken van Nieumeghen

(festivalový název)
  • Nizozemsko Mariken van Nieumeghen
všechny plakáty
Nizozemsko, 1974, 80 min

Režie:

Jos Stelling

Scénář:

Jos Stelling

Hudba:

Ruud Bos
(další profese)

Obsahy(1)

První snímek holandského režiséra Jose Stellinga vypráví o mladé venkovské dívce Mariken, která se spolčí s ďábelským komediantem Moenenem. Jedná se o volnou adaptaci stejnojmenného románu z 16. století. Ukotvení děje do Středověku určuje silné náboženské vyznění díla; rozvíjí problematiku hříchu, trestu a odpuštění. Ačkoli se jedná o debut, Stelling na filmu pracoval několik let. Jeho přijetí bylo rozpačité. Ihned svou prvotinou však režisér ukázal, že se zapíše mezi významné evropské autory. (Filmová přehlídka CineBENELUX)

(více)

Recenze (4)

garmon 

všechny recenze uživatele

Film je skoro na pět, je to neskutečně pečlivá evokace temnot středověku, lepší znám snad už jen u Germanova Je těžké být bohem... - a to je přesně ten kousínek, který Mariken do pěti hvězd chybí, přesah. Je to "jen" žánrovka, pohádka pro dospělé, adaptace, byť tedy skvělá. Mariken je překrásná a divil jsem se, že už se v médiích neobjevila. Má to velmi dobrou hudbu, byla radost analyzovat si její postupy v hlavě - občas jely přes sebe dva zvukové plány a když první ustal, stal se z druhého přechod k další ploše - . Vtipné bylo, jak si Stelling vůbec nelámal hlavu s časoprostorem - v jedné scéně bujné jaro, pak listopad -a co už. Tím, jak je pro nás příběh Mariken prokouknutelný (mj. v Martinů Hrách o Marii), vůbec mi taky nevadilo, že některé momenty scénář nedoslovil (pravda, oběšená teta se mi tam taky zahoupala bez vysvětlení ). Závěr byl naopak příjemně stručný a civilní - žádná nanebevzetí, prostě holka jen zvolila jinou z cest. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Stellingova prvotina, se kterou se dostal dokonce na festival v Cannes, zaujme snad jen charismatickým ztvárněním ďábla (Moenen). Románu z počátku 16. století se nedrží natolik, jak by bylo záhodno (on si taky ten scénář psal Stelling sám), a i když jednotlivé jeho pasáže v ději rozpoznat lze, zklamáním je zcela useknutý závěr. Jde tak de facto jenom o zdánlivě krátkou sondu do středověkého života jedné dívky, která si začne s ďáblem – a ten už samozřejmě ví, jak rozsévat zlo, chtíč, chaos a agresi, kudy projde. (Každopádně doporučuju seznámit se nejdřív s dějem románu, protože jinak vám toho spousta nebude jasná, počínaje počátečním oběšením tety hlavní protagonistky.) Pro obě hlavní postavy to byl jediný film v kariéře. ()

Související novinky

CINEBENELUX 2014

CINEBENELUX 2014

13.05.2014

Od pátku 16. května do neděle 18. května se ve Veselí nad Moravou uskuteční již druhý ročník nekomerční filmové přehlídky CineBenelux, jež navazuje na tradici filmových seminářů, která započala v 90.… (více)

Reklama

Reklama