Reklama

Reklama

Jistě, pane ministře - Série 1 (1980) (série)


Právo na informace (S01E06)

(epizoda)
  • Velká Británie The Right to Know

Obsahy(1)

Naivní člověk – a Jim Hacker k takovým pořád ještě patří – by si mohl myslet, že ministr je od toho, aby řídil svěřené ministerstvo. Sir Humphrey je ovšem zcela odlišného názoru. Podle něj může být přílišná ministrova snaha všechno znát a o všem být informován věci spíš na škodu než ku prospěchu. Neboť ministr má jen tři funkce: předně být záštitou, neboli jakousi hlásnou troubou svého úřadu, dále protlačovat legislativu v parlamentu a konečně být chlebodárcem, neboli bojovat o peníze pro své úředníky, aby ti mohli ministerstvo v klidu řídit. Sir Humphrey je o těchto svých pravdách přesvědčen tak nezvratně, že je dokonce ochoten opustit na chvíli svou diplomatickou ulitu a říci to Jimovi naplno: jsou prostě věci, které by ministr neměl znát. A Sir Humphrey je přes všechny výhrady, které k němu Jim může mít, úředník nadmíru zdatný a zkušený... (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dávno před knihou Petra Hampla "Prolomení hradeb" osvětlil princip fungování byrokratického aparátu tento seriá. A to onen základní princip, že účelem fungování je sehnat ještě větší balík peněz pro všechny úředníky a tajemníky. Vrcholem dílu je Jimova kritika zanedbané výchovy mládeže. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Víte, co by se stalo, kdybychom ministrovi dovolili řídit ministerstvo?" To by ovšem byla hrůza, protože ministr má tři úplně jiné úkoly a těm se má věnovat. Boj o informace je zkrátka urputný, kouzlo čtyř slov je vynikající, volební právo jezevců musí být zajištěno a závěrečné Humphreyho zblbnutí Hackerovy dcery bylo naprosto jedinečné. ()

Reklama

Reklama

Reklama