Reklama

Reklama

Kouzelný svět vinic

(TV film)
  • Rakousko Universum: Die wunderbare Welt des Weingartens (více)
Rakousko, 2019, 50 min

Režie:

Franz Hafner

Obsahy(1)

Každé jaro vinice přitahují divokou zvěř. Některá zvířata si vyvinula úžasné symbiózy a jiná se stala nebezpečnými škůdci. Se sklizní končí i letní ruch na vinici, ale příští rok začne znovu... Vinice, o kterou je dobře postaráno, produkuje kvalitní víno po mnoho generací. Přesto jenom málokdo tuší, že přímo pod jejími zrajícími hrozny se ukrývá podivuhodná miniaturní říše zvířat. Kouzelný svět vinic je jedno velké bojiště. Neuplyne jediný den, aby se tady neodehrála nějaká dramatická bitva. Neodolatelná vůně vinných lístků na jaře láká srny ven z lesa. Ve stejnou dobu slunéčka sedmitečná vyrážejí v hustých rojích z podzemních kolonií a pomáhají ochránit vinnou révu před rozežranými mšicemi. Jenže se přitom sami stávají obětmi rychlého útoku mravenců, kteří ze mšic čerpají bohaté živiny. Mláďata lišky a králíka si spolu hrají a skotačí mezi řádky vinné révy, ale už za pár týdnů se všechno změní a z huňatých kamarádů se stane vítaný úlovek mladých hladových šelem. V písčité prohlubni číhá larva mravkolva na neopatrný hmyz, zatímco káňata lesní všechno sledují z výšky, odkud ostrými zraky pátrají po myších a křečcích. Vydejte se spolu s námi do jižní Francie na prosluněnou návštěvu a odhalte Kouzelný svět vinic. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Fjera 

všechny recenze uživatele

Vinařství v souladu s přírodou ve Francii, Rakousku a Německu. V Česku by mohl vzniknout leda tak dokument o hloupém plašení špačků děly, lasery atd. Dokument velmi pěkně zpracovaný, jen příliš idealizovaně podaný bez zmínky, že tento způsob vinařství je spíš výjimečný. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Přehlídka divokých zvířat a hmyu žijících na vinicích v dokumentu na televizi Prima Zoom, kde ho lze shlédnout v archivu. Některá zvířata se zde věnují welnes programu. To , že noční zvířata mají velké oči , jistě platí i o některých lidech. Nebylo vysvětleno proč dlouhotrvající vedra poškozují kvalitu hroznů, když je vinná réva se svými hlubokými koreny udávána jako jeden z vítězů globálního oteplování. ()

Reklama

Galerie (22)

Reklama

Reklama