Reklama

Reklama

Přelidnění: Hlavně žádnou paniku

(TV film)
  • Velká Británie Don't Panic: The Truth About Population
Velká Británie, 2013, 60 min

Režie:

Daniel Bogado

Hrají:

Hans Rosling

Obsahy(1)

S využitím nejmodernější 3D grafické techniky maluje světoznámý profesor Hans Rosling úchvatný statistický portrét našeho rychle se měnícího světa. Roslingův vzkaz, který nám prostřednictvím filmu předává, zní mimořádně optimisticky. Téměř nepozorovaně, ale přece svět vykročil cestou... vedoucí k vítězství nad problémy způsobenými rapidní populační explozí a extrémní chudobou. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (5)

MI-380 

všechny recenze uživatele

Překvapující fakta v dokonalém podání. Rosling dokazuje, jak zkreslené představy v oblasti demografie mají dokonce i vzdělanci z prestižních univerzit na Západě. Celý dokument je vlastně jedna úžasná populárně-odborná přednáška s přehlednými 3D grafy, několika sondami do rozvojového světa, jednoduchými a přesvědčivými pomůckami, udivujícími informacemi a nečekaným a jasně vyvozeným závěrem: 95% (zatím 18 hodnotících s průměrem 72%). ()

Patriot.X 

všechny recenze uživatele

Některá fakta mě překvapila, ale Hansův optimismus týkající se Afriky rozhodně nesdílím. Afriku čeká v budoucnosti velký průser týkající se růstu populace a klimatických změn. ()

Reklama

IXOXI 

všechny recenze uživatele

Don't panic je značně špatně připravená přednáška, která není doporučitelná ke sledování. Za prvé uváděná čísla jsou vždy zaokrouhlená (jak mluvčí zdůrazňuje), ovšem po pár grafech je zřejmá extrémní míra zaokrouhlení, aby výsledek vyšel přesně podle přání. Velice pěkný je příklad zaokrouhlení na ½. Za druhé obsah je nekonzistentní. Jak je možné ospravedlnit zvýšení ekologické zátěže a úsporu času u nejchudších, ale odsoudit u nejbohatších, když z obou (podle mluvčím uvedených příkladů) plyne principiálně stejný závěr. Za třetí výsledky jsou často předváděny zbytečně „vtipně“, tj. zesměšňujícím způsobem, kde zvláště u hlasování šimpanzů lidé se znalostí teorie velkých čísel nemají na výběr, než nevěřícně kroutit hlavou, jak následek hlasování šimpanzů vyjde rovnoměrně rozložený výsledek (řekněme, že i zde bylo použito „zaokrouhlení“ na ¼), když existuje nerovnoměrná pravděpodobnost obsazení (ve skutečném životě se člověk chtě, nechtě musí smířit s různou mírou obliby i u čtyřech hromad banánů). Za čtvrté proč by někdo měl považovat za vhodné indoktrinovat nejchudší lidi v cizích zemích, když podobné řízené zásahy v minulosti končili špatně? Podobně by se dalo pokračovat... ()

whack 

všechny recenze uživatele

Zavádzajúce údaje. To, že pôrodnosť je nižšia ako v 60tych rokoch, je každopádne zázrak, lebo je to neoddeliteľne spojené s vyššou životnou úrovňou, menšou chudobou a menšou úmrtnosťou. Úspešné propagovanie plánovaného rodičovstva, ako vidíme na príklade Bangladéša, je požehnaním. Tam nielenže aktivisti chodia po domoch a rozdávajú antikoncepciu, ale o plánovaní rodičovstva sa učí už aj na základných školách! Dokument dáva pozitívne vízie do budúcnosti, že počet ľudí až do roku 2100 bude rásť už iba v ázijských a afrických krajinách. Z dokumentu bude mať človek pocit, že svet ide k lepším zajtrajškom, že populačná explózia má už boom za sebou, a chudoba a úmrtnosť a demografický rast klesá. Lenže v dokumente nepadne ani zmienka o ekologickej stope, ktorú produkuje každá ľudská bytosť bez ohľadu na to, na akej úrovni žije. V skutočnosti sme nosnú kapacitu prostredia prekročili už dávno. ()

ropufo 

všechny recenze uživatele

Hanse Roslinga sleduji již dlouho a jeho vystoupení na TED považuji za geniální. Jeho vystoupení, které "Don't Panic: The Truth About Population" zaznamenalo, na mě hluboce zapůsobilo taktéž. O spoustě faktů, které jsou názorně ilustrovány, jsem neměl ponětí. Jsem si jistý, že si to, co jsem se z tohoto vystoupení naučil, budu pamatovat ještě hodně dlouho. Vřele doporučuji. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama