Reklama

Reklama

Překvapující svět králíků

(TV film)
  • Francie Les Super Pouvoirs du lapin (více)
Francie, 2018, 52 min

Režie:

Hervé Glabeck

Obsahy(1)

Je to malý, oblíbený, ale houževnatý tvor, vybavený řadou překvapivých schopností k přežití... Domácí králíci jsou často hýčkáni, jako by to byly živé plyšové hračky. Divocí králíci ve volné přírodě se však nacházejí na samém spodku potravního řetězce a jsou častou kořistí mnoha dravců. Ale protože se množí, jako kdyby se neměli dočkat zítřka, jsou tito malí býložravci často považováni lidmi za škůdce. Na některých místech se jich proto snaží zbavit. A to s takovou intenzitou, že to hraničí s ohrožením jejich druhu. Králík je však malé zvíře, vybavené řadou překvapivých schopností k životu. Takže: Je králík pro lidi spíše přítel, nebo nepřítel? Na to se snaží odpovědět tento francouzský dokument sledující jejich život v mnoha částech světa. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Králíci jsou krásná zvířata, a to jak na pekáči, či svoji chundelatostí v kralikárně. V tomto dokumentu se jim podíváme nejenom na zoubek, ale i pod roušku příznačné metafory šukat jako králík. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Králíci jsou roztomilouši, pro milovníky těchto zvířat příjemný, rodinný, i pro děti dobře srozumitelný zábavný dokument, takovej líbivej filmeček. Podíváme se na ně z různých perspektiv, na ty divoké, žijící ve volné přírodě v koloniích a i jako na miloučké domácí mazlíky. Japonský ostrov Okunošima mě docela dostal. Naopak drsnější momentky nám přináší odchyt králíků ve městech, jejichž počty se zde musí redukovat. Jsou tady předvedeny i trochu bizár aktivity (domácí králíci na překážkovém sportovním závodě, vysoký skok šampiónů přes laťky, ochotný parkour klidně i ve sněhu, fakt  nechápu nápady a záliby některých lidí a na čem všem se dá ulítnout a vydělat). Tři body dávám kvůli tomu, že je dokument trochu zavádějící a z hlediska informací povrchní. Trochu mi vadilo vyznění dokumentu, králíčci jsou sice někde ve volné přírodě přemnožení, ale jinak u lidí to jsou přítulní, fajn plyšáčci na hraní bez přirozených instinktů, údajně nenároční a velmi krásní, no, nepořiďte si to! Podle dokumentu jsou prý čtvrtým nejoblíbenějším domácím zvířetem.  Toto píšu jako apel pro rodiče, kteří zvažují nákup králíčka pro své dítě. Domácí králík tady drží při stříhání drápků aniž by se jakkoli pohnul, prostě hotovej aportující plyšák a velká pohoda, nechá si vše líbit, bezva parťák. Jako malá a náctiletá jsem králíčka chovala v bytě, měla kamarádky s těmito zvířaty a do bytu silně nedoporučuju. Nevím, kde se berou ty klidní králíci, co se nechají česat, oblékat do oblečků, vodit na vodítku nebo méně potrhlé, prostě jen spát na klíně páníčka, já se k němu chovala dobře a králík se přesto choval jako polodivoké zvíře, ochočit šel jen částečně, všechno rozkousal a pořád jsem uklízela buď seno nebo jiné znečištění. Snad jen pokud máte dům se zahradou, do městského bytu nedoporučuju. A když vidím podobné roztomilé, nenáročné dokumenty, příspěvky na sociálních sítích nebo články, docela mám pifku, člověk pak nemusí vědět do čeho jde, má zkreslené představy o povaze a chovu domácích zvířat a ty pak končí v přeplněných útulcích, které je jen tak mimochodem odmítají přebírat, pokud vím, tak jen pokud to zařídí nějaká instituce  (sociální pracovník, policie apod.). Králík patří hlavně do přírody nebo alespoň s možností výběhu na zahradě od jara do začátku podzimu, do bytu raději ne. Do bytu nanejvýš psa nebo kočku. Doteď mám králíky ráda a je mi líto, jak mnozí z nich končí, přispívám občas do útulků a je mi líto, že se s nimi nezodpovědně obchoduje ve "zverimexech". ()

Reklama

Galerie (11)

Reklama

Reklama