Reklama

Reklama

Rovník z výšky

(seriál)
  • Velká Británie Equator from the Air
Velká Británie, 2019, 4x52 min

Obsahy(1)

Kameraman Gordon Buchanan se vydává podél celého rovníku objevovat svět z výšky... Připravte se sledovat rozhodující chvíle v životech divokých zvířat. Gordon Buchanan závodí s časem na velkolepé výpravě okolo rovníku, a aby ochránil zvířata i lidi, vyletěl společně s několika odborníky až do nebes. V přírodovědné mini sérii z produkce BBC se podíváme do divoké Afriky, Jižní Ameriky nebo do exotického Pacifiku. Všude tam se Gordonovi podařilo dostat se ve správnou chvíli na správné místo a v rozhodujícím okamžiku podat pomocnou ruku... V Keni se migrující sloni často dostanou do potíží, protože přecházejí přes území, kde se usazují lidé. Sloni jsou ohrožený druh, dochází jim místo k volnému pohybu a často se stávají terčem útoků místních farmářů. Zranění, která při tom utrpí, bývají smrtelně vážná. Díky helikoptéře, kterou mají k dispozici, dokážou správci Národní přírodní rezervace Masai Mara najít zraněného slona včas, uspat ho, ošetřit a dostat zpátky na vlastní nohy. To vše za méně než 45 minut. V Gabonu vědci sledují, jak lidská činnost ovlivňuje migrující keporkaky. Tato majestátní zvířata pravidelně připlouvají z Antarktidy, aby se u afrického pobřeží nakrmila a porodila mláďata. Jenže je zde ohrožuje lodní přeprava. Hlasité lodní motory přehluší zvuky, kterými keporkaci mezi sebou komunikují, a znečištění vod negativně působí na jejich imunitní systém. Výzkumný tým potřebuje dokonale načasovat bezpilotní dron tak, aby zachytil proud vody vypuštěný z nozdry keporkaka. Ze vzorků pak můžou udělat kompletní zdravotní prověrku, prozkoumat DNA, hormony i bakterie v jeho těle. Nad korunami stromů Amazonie se Gordon na vlastní oči přesvědčuje o dopadech ilegální těžby dřeva, které končí na černém trhu v Evropě a Americe, a která postihuje stále větší část deštného pralesa. Brazilská policie se tomu snaží zabránit – opět ze vzduchu, s pomocí vrtulníků. To vše, a ještě více Gordon sleduje z ptačí perspektivy. Připojte se k němu na výpravě okolo rovníku, která je stejně dobrodružná jako důležitá. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

wdc 

všechny recenze uživatele

Píliš mě to nenadchlo ani nezaujalo, jinak dávám dokumentárním seriálům BBC obvykle 4 nebo i 5 * Utiskovaní sloni v africe, ilegální těžba dřeva v Amazonii, oteplování oceánu ohrožuje korály a ryby, klesající Jakarta, střet lidí a slonů v Malajsii. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno na základě dílu o Indonésii, který je hezky vyvážený. Je tam jak megaměsto a jeho problémy, tak hledání krásných sumaterských slonů nebo napínavá zkouška prvotního využití dronů s termokamerami pro mapování výskytu orangutanů. ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama