Reklama

Reklama

Žraločí jeskyně

  • Itálie Bermude: la fossa maledetta (více)

Obsahy(1)

U pobřeží Santo Dominga je zachráněn Andrés García, zkušený potápěč, který spolu s celou lodní posádkou záhadně zmizel před šesti měsíci. Péče milující manželky Angeliky i jeho bratra Riccarda mu vrací zdraví, nikoliv však paměť. Záhadný pan Jackson mu nabízí značnou odměnu za vyzvednutí skřínky s dokumenty z potopeného letadla. Pro Andrése a Angeliku tak začíná nečekané a životu nebezpečné dobrodružství, v nemž svou roli hraje i pověstný Bermudský trojúhelník se zákeřnými žraloky. (Hamer Film)

(více)

Recenze (5)

Horal.P 

všechny recenze uživatele

Je to kravina, ale zábavně natočená - někdy vzbuzující smích, tam kde to má být vážné, jindy se pobavíte nad naivními triky. Nicméně drží to pohromadě a je to zábavné "céčko" :-) ()

Reklama

bierce 

všechny recenze uživatele

Žraločí jeskyně je žánrovým zařazením dobrodružný film s náhlými horrorovými a mysteriózními přesahy a na konci možná i trochu sci-fi, podle toho, jak to chce divák chápat. Jak je zde uvedeno v obsahu, příběh se začne odvíjet nalezením dlouho ztraceného potápěče Andrése, trpícím amnézií. Mezitím se po selhání všech zařízení zřítí do moře letadlo převážející mimojiné kontraband určený pro místní gangstery. Ti se se ztrátou kufru nechtějí smířit a najmou si právě Andrése, aby kufr vyzvedl z mořského dna. Během prvního pokusu o vyzvednutí však zjistí, že kontraband se nachází v podmořské jeskyni obývané žraloky, kteří jakoby spí na dně a jak později vyjde najevo, zřejmě psychicky ovládají události nad hladinou. Andrés si rovněž začne uvědomovat, že právě tato jeskyně je příčinou jeho zmizení a ztráty paměti. Posedlý myšlenkou objasnit její záhadu se do ní opakovaně potápí a s tím narůstají i jeho podivné podmořské zážitky. Trpí halucinačními vizemi jakéhosi potopeného dávného města, které občas překryje silueta robota či mimozemšťana s anténkou na hlavě a nakonec je nucen bojovat s náhle probuzenými žraloky, přičemž jako štít používá mrtvolu posléze jen torso těla jiného potapěče. Samotný konec je možná nejpodivnější, co jsem kdy viděl. Namísto obvyklého oznámení ''The End'', ''Fin'' apod. se dočkáme velkého červeného otazníku, což svědčí o tom, že ani samotní tvůrci si nebyli jistí co to vlastně mělo všechno znamenat. Pointa neexistuje, vysvětlení žádné, na druhou stranu film obsahuje jednu velice působivou scénu, z které bych měl nejspíš noční můry dodnes, vidět ji jako dítě. Působí trochu dojmem, že byla vystřižena z jiného filmu, ale určitě jde o nejvíc zapamatováníhodnou věc z celého filmu. Ostatně odkazuje na ni i parádní malovaný obal videokazety. Nocí se plavá malá jachta a v podpalubí je několik lidí, převážně hippies a jedna malá dívka se strašidelnou panenkou. Všichni mají podivný strnulý pohledy, k tomu jedna máníčka hraje na kytaru hypnotizující píseň. Najednou se všichni zvednou a v čele s holčičkou vyjdou na palubu a postupně naskákaj do vody. Ta strašidelná panenka se vznáší těsně pod hladinou, osvětlená měsíčním světlem, kamera najíždí na detail a pak jí z pusy začne proudit spousta krve. To samozřejmě přiláká žraloky. Už jenom kvůli téhle scéně stojí Žraločí jeskyně za vidění. ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Nevěřil bych, že tohle spojení někdy použiju, ale něco mezi Lovcem žraloků s Frankem Nerem a Piknikem na Hanging Rock. Tedy triviální dobrodružství s potopeným letadlem, motorovými tvrďáky, osmahlými čluny (totiž obráceně) – a sugestivně natočenými mysteriózními scénami a závěrem, z kterého jsem nebyl moudrý. Možná že kdyby to natočil Godard (třeba), šlo by o rafinovaně artový kousek doprovázený uznalým pokyvováním. Pár poznámek na závěr: 1) Některé věci jsou opravdu z kategorie „co-to-sakra?“ 2) O Bermudském trojúhelníku nepadne ani slovo. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama