Reklama

Reklama

Slavná alba: Tears for Fears - Songs From The Big Chair

(TV film)
  • Velká Británie Classic Albums: Tears For Fears - Songs From the Big Chair (více)
Dokumentární / Hudební
Velká Británie / USA, 2020, 60 min

Režie:

George Scott

Hrají:

Curt Smith

Obsahy(1)

Příběh vzniku jednoho z nevýraznějších alb hudební nové vlny osmdesátých let... Britská kapela Tears for Fears, prezentovaná hlavně Rolandem Orzabalem a Curtem Smithem, v roce 1985 vydala jedno z největších alb tehdejší nové vlny. Jejich počin "Songs From The Big Chair" slavil úspěch nejen u posluchačů, ale i kritiků. Album obsahující hity "Mothers Talk", "Shout" nebo "Everybody Wants To Rule the World" okupovalo přední příčky hitparád po celém světě. Dokument přináší osobní výpovědi hlavních aktérů nahrávání tohoto díla, včetně pohledu na fungování kapely v té době. Zákulisí vzniku a nahrávání jednotlivých písní je pro fanoušky kapely, a nejen pro ně, úžasným zážitkem mapujícím význačný moment populární hudby. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

subic 

všechny recenze uživatele

Tohle album bych si ani ve své době nejspíš nekoupil, ale na koncert bych klidně zašel. Oni nejsou zase tak úplní popíkáři a srovnávat je třeba s naleštěnými Duran Duran není úplně ono. Na tom albu jsou 3 takové pop-rockové odrhovačky, které zatahají za uši i dneska a o tom to přeci je. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavá "tv serie". Tohle album je skvělé, dokument je na tu hodinu dost napěchovaný fakty ohledně vzniku jednotlivých písniček i o začátcích skupiny. Jo, bylo to hodně fain. 8.5/10 ()

Reklama

no2 

všechny recenze uživatele

10/10 - Dokument o druhé řadovce Tears for Fears mně udělal coby fanouškovi této skupiny radost. Dozvěděl jsem se spoustu zajímavostí nejen o tomto albu, ale i o začátcích skupiny, prvním neméně skvělém albu The Hurting (1983) i něco málo o albu následujícím (The Seeds of Love, 1989). Jsou zde probrány téměř všechny skladby z alba (s výjimkou Broken) a věřím, že i ten, kdo není velkým fanouškem Tears for Fears, si bude prozpěvovat jejich velké hity Shout a Everybody Wants to Rule the World, které se v rádiích hrají dodnes. Zaujalo mě, že se Roland Orzabal do zpěvu moc nehrnul, což by byla škoda, protože podle mě je výraznějším zpěvákem než Curt Smith, ačkoliv i druhý zpěvák nazpíval mnohé z jejich nejznámějších skladeb. Také mě potěšila i docela dlouhá pasáž věnovaná předchůdci SOTBCH, hodně melancholickému albu The Hurting, kde skupina přiznává vliv legendárních Joy Division. Písnička Mad World měla být původně strana B jiného singlu, nakonec se z ní stal největší hit debutového alba (ačkoliv já dávám přednost jinému singlu Pale Shelter a také Memories Fade, která je v dokumentu také zmíněna pro svůj hluboký text). Nemohu ohodnotit jinak než plným počtem. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Album se mělo původně jmenovat „The Working Hour“ podle jedné ze skladeb na albu. Hlavní skladatel a zpěvák Roland Orzabal byl však proti tomu a nakonec prosadil název Songs from the Big Chair. (no2)
  • Není pravdou, že se v březnu 1983 píseň „The Hurting“ dostala na 1. místo britského žebříčku, jak tvrdí český překlad ve filmu. Ve skutečnosti tato píseň nebyla ani vybrána jako jeden ze čtyř singlů z debutového alba „The Hurting“, z nichž nejúspěšnějším byl „Mad World“ (3. místo v UK Top 10s). Na vrcholu britské hitparády bylo celé album, a to 19. 3. 1983. (no2)
  • Velký hit z tohoto alba „Everybody Wants to Rule the World“ (2. místo britské hitparády) se zpočátku jeho autorovi R. Orzabalovi nelíbil, ale jeho žena Caroline ho přesvědčila, že se jedná o skvělou píseň. Původně ji měl zpívat sám Roland, ale nebyl se svým zpěvem spokojený. Nakonec se zpěvu ujal Curt Smith a Orzabal přispěl pouze doprovodným vokálem. (no2)

Reklama

Reklama