Reklama

Reklama

Život s Alzheimerem

(TV film)
  • angličtina Life with Alzheimer's

Obsahy(1)

Dokument o životě s degenerativní chorobou a hlavně o lidech, kteří o své blízké pečují... Alzheimerova choroba je stále tak trochu společenským tabu, nemocí, o které se, pokud vás postihne, nemluví a za kterou se lidé stydí a jako taková je opředena řadou mýtů. Jedním z nich je i to, že o dementního člověka nelze pečovat doma, že je nezbytné ho co nejdříve umístit do specializovaného ústavu. Osobní zkušenost tvůrců je opačná a stála za vznikem tohoto filmu. Film není o Alzheimerově nemoci jako takové. Neobjasňuje příčiny jejího vzniku, nepopisuje její průběh a stádia, neobsahuje ani výpovědi lékařů a dalších odborníků. Soustředí se výhradně na všední život čtyř rodin, které se o své blízké starají ve svém domácím prostředí. Ukazuje, že jakkoli je to těžké, tak za určitých podmínek se s Alzheimerem dá žít. Natáčení filmu probíhalo od Velikonoc do Vánoc roku 2019. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Neco jineho je si o Alzheimerovi nekde neco precist a neco jineho sledovat autenticke uprimne pusobici vypovedi lidi, kterym dnes a denne ovlivnuje zivoty. V tom je tenhle dokument nedocenitelny a jeho zhlednuti je opravdu silnym zazitkem. Chvilemi jsem si pri sledovani kladla otazku, jestli by samotnym nemocnym bylo prijemne a chteli by, aby se o nich a s nimi natacel takovyto film, kdyby byli schopni o sobe sami rozhodovat. I kdyz je dokument podle meho podan velmi vkusne, prece jen jsou tam "hlavni postavy" v bezbrannem, choulostivem postaveni. Nevim, tohle se asi nedozvime, nemocni nam to nereknou. Verim ale, ze jak tvurci, tak pribuzni-pecovatele film vytvareli s dobrym umyslem sirit osvetu o tehle hrozne chorobe. Zvysit povedomi je bezesporu potreba a snimky tohoto typu jsou v ramci toho presne to prave. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Určitě se vám někdy stalo, že jste se ráno probudili na dovolené v hotelu a první tři vteřiny jste nevěděli kde jste. Lidé s touto chorobou to mají pořád.  https://www.ceskatelevize.cz/porady/12161203343-zivot-s-alzheimerem/ ()

Reklama

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Tento popis je pro ty, co se nesetkali nebo neznají tuto nemoc. Vaše osobnost pomalu mizí, a to doslova ostatním před očima. To co si jiní nedokážou ani představit, ani žijí každý den. Nemůžeme říct, že život je nespravedlivý. Spíše je jen náhodný. Každý jsme jiný, a tak to i vypadá. Děsivá je jen představa jednoho dne s Alzheimerovou chorobou. Oni jí mají do konce svého života. Osobnost tak ji znáte mizí, a už se nevrátí. Chování některých osob k lidem s touto nemocí je děsivé, pokud buď hovořit o těch, co jim ubližují. Naopak ti co se jim věnují i přes svůj vlastní čas, ty obdivuji. Tento dokument je velmi k zamyšlení. Doporučuji. Měl by to vidět každý, kdo má alespoň trochu úctu k životu. Když pozorujete tento dokument minutu po minutě, nezapomeňte že ve skutečnosti je to delší, mnohem delší. Poznámka: Když jsem tohle psal, živě jsem to viděl před sebou. Hlavním problémem je stres, a to na obou stranách. Každá minuta života je důležitá, musíme si jí cenit. Poznámka: Já osobně zatím životem jen proplouvání, a to je špatně. Doporučuji. Hvězdiček 5 ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama